De koudeluchtbel boven Torrevieja …

Knipsel bliksemDezer dagen werden ex-Veerlenaren Fons en Victoria Lauwers-DePeuter in Spanje overstelpt met dramatische beelden van zware overstromingen in het zuidoosten van Spanje. Fons, onze medewerker in Spanje, doet zijn verhaal met woord en beeld …

Fons: “De provincies Valencia, Alicante, Murcia en de Balearen werden zwaar getroffen door dit weerfenomeen dat men een “Gota Fria” noemt, vrij vertaald als een koudeluchtdruppel. Dit jaarlijks weerkerend weerbeeld kan zich in het voor- en het najaar ontwikkelen waarbij in deze regio’s. Onweders met veel neerslag.”

“In normale omstandigheden duurt zo’n Gota Fria maar één dag, maar dit lagedrukgebied met een “Bolsa Fria” of een koudeluchtbel, bleef ter plaatse waardoor steeds meer neerslag deze regio in een rampgebied heeft herschapen.”

De huidige omstandigheden zijn historisch omdat dit verwoestende weerbeeld sinds de waarnemingen nog nooit voorkwam.

Fons: “De weerkundige dienst van Spanje “Aemet” volgde op de voet de plaatselijke toestanden op tv met beelden van de buienradar. De staat van alarm werd afgekondigd bij politie, brandweer, burgerbescherming, rode kruis, en de ziekenhuizen.”

“Bij de politie, gardia civil en het leger werden helikopters ingeschakeld, terwijl zware materialen in paraatheid werden gebracht voor het opruimen en vrij maken van de wegen die door de modderstromen werden afgesloten.”

Grote pompinstallaties werden ingeschakeld om weerstand te bieden aan het wassende water. Het waren dramatische toestanden zonder voorgaande. Intussen zijn reeds 6 personen overleden door de barre weersomstandigheden.

Fons: “Op sommige plaatsen in de provincies Valencia, Alicante en in Murcia is tot 350 liter water en meer per vierkante meter gevallen in 24 uur tijd. Rivieren die volledig droog stonden werden in geen tijd omgetoverd in kolkende stromen die uit hun oevers traden. Dijken braken op bepaalde plaatsen en de omliggende woningen kregen te maken met wateroverlast. Woningen liepen in korte tijd onder water met veel schade tot gevolg. Auto’s werden meegesleurd, bomen werden ontworteld, aardverschuivingen bleven niet uit.”

Mensen in nood werden door de hulpdiensten bijgestaan. Voor sommigen kwam alle hulp echter te laat. Zij stierven een vreselijke verdrinkingsdood in ondergelopen tunnels in abnormaal hoge waterstanden. De luchthaven van Murcia en vele bedrijven moesten sluiten omdat het personeel niet ter plaatse kon geraken.

De overheid doet er alles aan om de getroffenen zo goed mogelijk bij te staan. Het zal echter nog  lang duren vooraleer alles in zijn oorspronkelijke vorm zal hersteld zijn.

Volgende beelden vertellen meer over de noodtoestand …

gota fria 001 gota fria 002 Gota Fria 004 Gota Fria 005 Gota Fria 006 Gota Fria 007 Gota Fria 008 Gota Fria 009