Vandaag vrijdag de 13de

Vrijdag de 13de wordt door veel mensen als een ongeluksdag beschouwd.

390px-Freitag_der_13._im_KalenderEen van de verklaringen daarvoor is dat op een vrijdag de 13de Christus werd gekruisigd. Bij de Romeinen werden die dag doodvonnissen voltrokken, later ook in Engeland. Op vrijdag de 13de zouden de heksen bij elkaar komen, enzovoort … Vrijwel iedereen kent wel een verhaaltje.

De aandacht voor de specifieke datum kwam alleszins overgewaaid uit Amerika, het land dat een verzameling  is van migranten die elk hun verhalen meebrachten.

Het bijgeloof van miljoenen mensen heeft wel invloed op de economie van de Verenigde Staten. Opvallend veel mensen verzuimen immers hun werk en zakelijke transacties worden uitgesteld.

In België en Nederland klopt het niet dat er op vrijdag de 13de  meer ongelukken gebeuren dan op andere dagen. Integendeel, verzekeraars kijken er zelfs naar uit. Op vrijdag de 13de komen juist minder ongevalmeldingen binnen. De reden daarvan is dat mensen op die dag extra voorzichtig zijn, of zelfs thuis blijven.

In de psychologie wordt ook gesproken over paraskevidekatriafobie, de angst voor vrijdag de dertiende. In de zwaarste gevallen van deze irrationele angst durven mensen op die dag zelfs hun huis niet uit. Brrr…