(De) WEG VAN HET MEESTERWERK

Vanavond op Canvas (21u20)  loopt Thomas Vanderveken in het spoor van ‘Diana en haar nimfen’ die zich klaarmaken voor de jacht.

Knipsel Diana etcNiet het beroemdste werk van PP Rubens, maar het verhaal achter het doek leest als een ware misdaadroman en is boeiend om te volgen.

Het werk werd geschilderd in 1615 en is voor het ogenblik in al zijn grandeur te bekijken in het Museum of Art in het Amerikaanse Cleveland.

De ‘wulpse nimfen’ van Rubens volgden het spoor van het geld doorheen de geschiedenis. Het schilderij moest eerst de slavenhandel helpen financieren en hing later aan de muren van rijke bankiers als de Barings en de Rotshilds.

Rubens, schilder en diplomaat

Rubens’ werken ademen een Bijbelse en klassieke sfeer. Op een manier echter ‘die tegenwoordig niet meer bij iedereen in de smaak valt’. De invloeden van de barok zijn nadrukkelijk aanwezig. Evenwel helemaal naar de tijdsgeest van toen.

In 1600 (hij was toen 23) trok Rubens voor negen jaar naar Venetië om ondergedompeld te worden in de kunst van de Italiaanse renaissancekunst. Bij zijn terugkeer werd hij aangesteld als hofschilder. Het geld stroomde binnen. Rubens was bij leven al een zeer welvarende kunstenaar

Rubens liet in het centrum van Antwerpen het Rubenshuis bouwen, geïnspireerd op de landhuizen die hij in Italië had gezien. De pracht en praal van het Rubenshuis  toonden dat Rubens invloedrijke opdrachtgevers had, en een stijl ontwikkelde die zeer in de smaak viel bij zijn rijke klanten.

‘Maak wat de rijken willen zien, en je broodje is gebakken’ was wellicht een onderliggende gedachte.

Knipsel zelfportretDoor zijn contacten aan verschillende koninklijke en adellijke hoven werd Rubens, naast een zeer succesvol schilder, ook diplomaat. Zijn belangrijkste nalatenschap is evenwel een behoorlijk uitgebreide collectie schilderijen.

Rubens was zelf zeer productief, maar wist ook een zakenimperium op te zetten waarbij hij zichzelf als merk verkocht, maar anderen in zijn naam liet schilderen.

Zijn atelier in Antwerpen werd een productiehuis van allerlei portretten, Bijbelse taferelen en landschappen die door vermogende klanten werden besteld, en precies naar wens werden afgeleverd.

Rubens stierf op 30 mei 1640. Naast veel schilderijen produceerde hij ook veel kinderen: liefst achttien! Maar vooral zijn ongekend succesvolle carrière als kunstschilder maakte hem bij leven al tot verreweg de (vooral financieel) succesvolste kunstschilder der Lage Landen.

(foto – zelfportret Rubens zou zelfportret van zijn meester-leerling Anthony Van Dijck zijn)