OVERLIJDEN ‘LADY DI’

We laten augustus achter ons met het droeve nieuws dat de zomervakantie dit weekend ten einde is dat de alom geliefde Britse Lady Di uitgerekend in de vroegte van de laatste (31)augustusdag 1997 het leven liet in een smartelijk ongeval in Parijs.

2684134w380Diana (Lady Di in de volksmond), prinses van Wales was de eerste echtgenote van de Britse kroonprins Charles en de moeder van de prinsen William  en Harry.

Aan het begin van de jaren negentig van vorige eeuw liep het huwelijk op de klippen. Het koppel besloot in 1992 uit elkaar te gaan, al werd de scheiding pas in 1996 afgerond.

Diana overleed in de vroege morgen van 31 augustus 1997 om 04.00 uur in Parijs. Omstreeks 00.22 uur was zij als passagier betrokken in een auto-ongeluk, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed, de bestuurder van de auto Henri Paul en bodyguard Rees-Jones, de enige overlevende.

De auto, een Mercedes S280 – op de vlucht voor paparazzi – reed met een snelheid van 104 km/u tegen een pilaar in een tunnel. Niemand van de passagiers droeg een autogordel. Als schuldige werd de chauffeur aangewezen, die een te hoog alcoholpromillage had, en daarbij onvoorzichtig en te hard had gereden.

Haar dood veroorzaakte een bijzondere publieke rouwperiode. Naar schatting zes miljoen mensen waren getuige van de begrafenisplechtigheden.

William en Harry organiseerden tien jaar na haar dood op haar verjaardag (1 juli 2007) het Concert for Diana in het nieuwe Wembley, met gastbands die voldeden aan haar muzieksmaak. (bron:Wikipedia)