‘De WITTE’ Claes

In Vlaanderen was Nest Claes een van de meest gelezen schrijvers. Zijn bekendste heimatroman is zeker ‘De Witte van Sichem’ uit 1920. Het boek werd meer dan honderd keer herdrukt en tweemaal verfilmd.

390px-Rene_Huybrechts_(1942-2014)_De_kleine_tamboer_(Ernest_Claes)_Averbode_25-3-2018_12-13-42In 1934 maakte  Jan Vanderheyden van ‘De Witte’ de eerste Vlaamse langspeelfilm met geluid. In 1980 volgde een remake door Robbe De Hert onder de titel De Witte van Sichem. ‘Wij, Heren van Zichem’ werd later een populaire televisiereeks bij de VRT die in 2004 werd heruitgezonden. Zichem kan niet zonder Claes. Claes niet zonder De Witte.

Vanavond kan je op EEN kijken naar ‘De Witte van Sichem’ van Robbe De Hert. De prent is weliswaar al 39 jaar oud, maar zeker het bekijken nog eens waard. Vooral de ietwat oudere generatie vindt er zich beslist in terug.

De verhaallijn start  in het kort als volgt … “Louis Verheyden, alias De Witte, gaat naar school en haalt voortdurend grappen uit.  Zijn kwajongensstreken leveren hem steevast een pak rammel op van zijn norse vader. Louis moet in zijn vrije tijd gaan werken bij de tirannieke boer Coene. Het arme gezin kan extra inkomsten goed gebruiken. Maar ook bij boer Coene staat er geen rem op de kwajongensstreken van de Witte. Op een dag wordt hij op school in het rommelkamer opgesloten en … ontdekt daar hét boek dat zijn jonge leven helemaal op hol doet slaan.  ‘De Leeuw van Vlaanderen’ van Hendik Conscience doet hem helemaal wegvluchten uit de realiteit en de moeilijke omstandigheden waarin een 12-jarige leeft anno 1900.”

Hoe het verder verloopt vertelt Robbe de Hert in ‘De Witte van Sichem’ vandaag donderdag vanaf  20u55 op EEN. Kijken? Waarom ook niet.

Bedenking achteraf: “Spijtig, volledig gedateerd.”

(foto De Witte als trommelaar van fanfare de St Jansvrienden op het marktplein van Averbode)