Bourgondië in Limburg

Na Henegouwen produceert Limburg de meeste wijn in België. De Limburgse gemeente Riemst bv. is in kringen van wijnliefhebbers nog beter bekend van zijn deelgemeente Genoels-Elderen en zijn wijnkasteel. Frankrijk (Bourgondië) in Limburg als het ware.

Langs de oude Romeinse heirbaan in de gemeente Riemst kan je moeilijk langs kasteel Genoels-Elderen voorbij. Met zijn vijfentwintig hectare wijngaard is Genoels-Elderen vandaag één van de grootste en invloedrijkste wijnkastelen van België. Wanneer de familie Van Rennes hier in 1990 introk was er echter nagenoeg geen wijnbouw meer in de Limburgse vlakten.

8438918_1De prachtige wijnkelders in het kasteel en de rijke wijngeschiedenis van het land spraken enorm tot de verbeelding van de kersverse kasteelheer. Hij droomde ervan de wijngaarden van de Romeinen in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Het duurde dan ook niet lang vooraleer Jaap van Rennes de knoop doorhakte en besloot de wijnteelt in Riemst nieuw leven in te blazen.

Dochter Joyce studeerde oenologie in Zuid-Frankrijk en trok daarna meermaals naar de Bourgogne om haar wijnkennis te verfijnen. Met haar kennis en vaders goedlachs optimisme en werkijver werden in 1991 de eerste wijnstokken geplant. De trein naar een topwijn en internationaal prestige was vertrokken.

De familie van Rennes (ook van Rennesse – van Renes) ging voor de aanplanting van de wijngaarden niet over één nacht ijs. Een grondige bodemanalyse leerde dat de ondergrond rond het kasteel uiterst geschikt is voor wijnproductie. De mergellaag en het klimaat vertonen sterke gelijkenissen met Champagne en de Bourgognestreek. De keuze voor de druiven lag voor de hand: Chardonnay en Pinot Noir.

chardonnay_blauwGenoels-Elderen is sindsdien een stukje ‘Bourgogne in Vlaanderen’. Wijnmaker Joyce kiest bewust voor een zo ecologisch mogelijke aanpak. Synthetische producten worden hier in de mate van het mogelijke gemeden. Wieden en schoffelen gebeurt nog op de klassieke manier. Deze zorg en nauwgezetheid laten onmiskenbaar hun sporen na in de smaak van de wijn. De complexe en verfijnde wijnen van Genoels-Elderen zijn dan ook een godengeschenk voor de wijnliefhebber.

Na machinale oogst worden de druiven onmiddellijk geperst. De vergisting vindt gedurende 30 dagen plaats onder temperatuurcontrole van max 22°C.  50% gaat in de inoxvaten, 50% in Franse eiken vaten. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden ‘sur lie’. Na de rijping wordt de wijn geassembleerd en rijpt nog 6 maanden verder, waarna nogmaals 1 jaar op fles. Pas dan mag hij naar de consument.