BIKINI …

De … bikini werd vandaag 5 juli, 73 jaar geleden (1946), voor het eerst aan het grote publiek gepresenteerd op een Parijse catwalk. Micheline Bernardini showde de eerste bikini.

Het tweedelig badpak van de Franse ontwerper Louis Réard was zo controversieel dat gerenommeerde mannequins weigerden dit onzedig badpak te dragen, laat staan te tonen voor een groot aantal toeschouwers. Inmiddels is de bikini niet meer weg te denken aan het strand.

Vrouwen-in-bikini-op-het-genoemde-mozaïek-e1469539454728Réard liet zich voor de bikini inspireren door de Romeinse oudheid. Antieke afbeeldingen waarop dames het kledingstuk tonen zijn bewaard gebleven. Pas tegen het einde van de middeleeuwen geraakte de antieke bikini in onbruik. De katholieke vond het kledingstuk nl. ‘goddeloos’.

Maar waarom eigenlijk werd het kledingstuk ‘bikini’ genoemd?

De Amerikanen experimenteerden in deze periode met atoomwapens op de onbewoonde atol Bikini, onderdeel van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan. Louis Réard verwachtte dat zijn nieuwe kledingstuk voor dames zou inslaan als een bom en noemde het daarom ‘bikini’.

In werkelijkheid was de bikini niet direct een doorslaand succes. Veel van de modellen vonden de bikini te onzedig en ook vanuit de katholieke kerk waren er klachten te horen.

Knipsel2In de jaren erna was de bikini zo nu en dan te zien. Tijdens de Miss World-contest van 1951 droegen bekende modellen het nieuwe kledingstuk, maar daarna werd de bikini van de competitie geweerd.

Brigitte Bardot

Belangrijk voor de populariteit van de bikini was het jaar 1953. De wereldberoemde actrice Brigitte Bardot (foto) vertoonde zich toen in bikini op het filmfestival in Cannes.

Al snel volgden andere bekende artiesten, waaronder Rita Hayworth en Ava Gardner. De bikini brak hierna mondiaal door. Pas in de jaren zestig echter voelden grote groepen vrouwen zich vrij genoeg om zich in het openbaar in bikini te vertonen.