Trappist van Westvleteren wereldberoemd

Alle bierliefhebbers kennen onze trappist Westvleteren. Maar als ze er willen, moeten ze het hier komen kopen. Aan de poort van de abdij. En pas nadat ze lang genoeg vooraf hadden besteld en – als fraudebestrijding – hun nummerplaat hadden opgegeven. Waarna je weer 60 dagen moet wachten. Voortaan gaan de bestellingen enkel online. Maar wat maakt dit bier zó speciaal dat ze er in Dubai tot 300 dollar voor willen betalen, voor één flesje op eBay?

27c6ef86-8e95-11e9-bbac-e6e9a890c8a2_web_scale_0.0730994_0.0730994__Het is niet altijd zo geweest. Tot voor 1992 kon je het bier gewoon kopen in de handel. Onder de naam Sint Sixtus. De abdij van Westvleteren had toen zelf een heel wagenpark om haar bier rond te voeren. Straffer nog: toen ze de vraag niet meer aankon, gaf het aan Brouwerij Sint-Bernardus uit Watou de toestemming om ook Sint-Sixtus te brouwen.

Toen die vergunning in 1992 afliep, veranderden de paters van Westvleteren de naam van het bier. Voortaan heette het zoals hun abdij: Westvleteren. Dat klonk authentieker. De paters werden de enige brouwers van hun bier. Ze brouwden op eigen tempo en op is op.

Ten slotte beslisten ze geen etiket op hun flesjes te kleven. Daardoor mocht hun bier niet worden verkocht in de reguliere handel en cafés. Enkel nog maar aan de abdijpoort. Het internationale succes volgde.

De internationale doorbraak van Westvleteren ligt wellicht bij Michael Jackson, de Britse bierexpert/auteur. Hij vertelde als eerste de wereld over het Westvleteren-fenomeen. ‘Stel je voor: een bier dat je alleen maar aan de abdijpoort kan kopen. En waar de paters er per jaar maar 6.000 hectoliter van willen brouwen. Hoe hard de mensen ook schreeuwen om meer. En het is nog een heel lekker bier ook.’

Dat verhaal is snel opgepikt door het internationale bierforum Ratebeer, dat de ‘Westvleteren  12’ een paar keer tot beste bier van de wereld uitriep. Sindsdien overtreft de vraag vele malen het aanbod.

Sven Gatz, eredirecteur van de Federatie van Belgische Bierbrouwers, noemt het verhaal van Westvleteren een perfect beer storm: een resem negatieve elementen (schaarste, aanschuiven, nummerplaatcontrole aan de poort) die gecombineerd ervoor zorgen dat dit bier zo spraakmakend is.

‘Pas op: Westvleteren is een goed bier. Maar het beste ter wereld? Dat laat ik aan anderen over. Wat wel is: Westvleteren heeft de wereldpoort voor andere Belgische bieren geopend. Zeker voor de abdijbieren. Ook La Trappe is trouwens goed doordacht. La Trappe klinkt Frans, maar is een Nederlands abdijbier.’

Onder bierkenners … loopt een gerucht dat Westvleteren 12 helemaal niet zo exclusief is. Het is identiek hetzelfde als Abt 12 van St.Bernardus.

‘Het klopt dat Westvleteren en St.Bernardus dicht bij elkaar liggen, maar er is wel degelijk verschil. Westvleteren heeft meer mout-aroma en is bitterder. Dat het ook smaakt als het beste bier ter wereld, zit puur in ons hoofd. Als je uren aanschoof voor je biertje, dan moet het wel uitzonderlijk smaken’.

15.06.19  gelezen bij Paul Demeyer in dS foto Reuters

persoonlijke nb : Altijd wel geweten dat de Tripel van Westmalle met geen andere trappist te vergelijken valt. Michael Jackson kan het jammer genoeg niet meer bewijzen.