Reuzenteek overwintert in Duitsland

In Duitsland hebben onderzoekers van de Universiteit van Hohenheim zes hyalomma-teken gevonden – reuzenteken. Ze zijn driemaal zo groot al de normale teek en kunnen tot op een afstand van een paar tientallen meters mensen ruiken.

Knipsel teekDe reuzenteken komen uit Azië en Afrika en zijn op de rug van trekvogels tot bij ons meegereisd. Ze nestelen zich blijkbaar graag in paarden want de zes reuzenteken zijn allemaal gevonden op stoeterijen in Duitsland, vlak bij de Nederlandse grens.

‘Deze vondst leert dat steeds meer exotische dieren zich beter thuisvoelen in het koudere noorden. Eerder was er al het bericht over de oprukkende tijgermug, die dengue overbrengt. Nu is er dus ook de reuzenteek, die de ziekte van Lyme (die zenuwen, spieren en gewrichten aantast) kan overbrengen’, zegt Koen Schoeters, de man achter de ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck’-campagne van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

‘Zes reuzenteken lijkt niet veel, maar weet dat één vrouwtje makkelijk 3.000 eitjes kan leggen. Als de helft daarvan vrouwtjes zijn die zich allemaal voeden met bloed om eitjes te kunnen maken, dan kunnen we er snel last van krijgen.’

Wat ertegen te doen? ‘Een kip nemen’, zegt Arnoud Albersbergh. ‘Die pikt de teken wel uit je tuin. En wat ook helpt, is je gazon kort houden. Daar houden teken niet van.’