‘Salvator mundi’ op jacht Saudische kroonprins

Het duurste schilderij ter wereld, Salvator Mundi (Verlosser v/d Wereld) van Da Vinci, zou zich bevinden op het jacht van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Althans, dat speculeert de kunstsite Artnet. De twee anonieme bronnen van de website lijken hiermee een trend te bevestigen: de elite decoreert jachten met topkunst. Lana Heirbaut in DM 12 juni 2019

763 salvador mundiIn 2017 werd het befaamde Salvator Mundi-schilderij geveild door veilinghuis Christie’s in New York voor een recordbedrag van 400 miljoen dollar, exclusief veilingkosten. Het was een grote verrassing dat het werk toen voor zo’n bedrag verkocht werd, aangezien er twijfel bestaat of Da Vinci zelf een hand heeft gelegd aan het schilderij.

The New York Times had eerder deze maand bericht dat Mohammed bin Salman het werk had geschonken aan de kroonprins van Abu Dhabi om het tentoon te stellen in het Louvre-filiaal in zijn land. Dit zou uiteindelijk niet doorgegaan omdat er twijfel bestaat over de echte maker van het schilderij.

Sinds de veiling in 2017 is het werk niet meer gezien en de kunstwereld achtte het schilderij vermist, tot Artnet maandag beweerde te weten waar Salvator Mundi is: aan boord zijn van de Serene, het jacht van de kroonprins van Saudi-Arabië. Dat is geen abnormale aanname aangezien The Guardian eerder al rapporteerde dat de superrijken hun jachten met meesterwerken decoreren.