EEN bankkaart per week

Vandaag om 11:00 door LLA | Bron: BELGA   Foto: shutterstock

 Knipsel plasticWe eten gemiddeld 5 gram plastic per week. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Australische Universiteit van Newcastle in opdracht van WWF. Vijf gram komt ongeveer overeen met het gewicht van een bankkaart.

Volgens het rapport zou elke persoon ongeveer 2 000 deeltjes microplastic per week slikken, of ongeveer 250 gram per jaar.

Die kleine deeltjes kunnen onder meer van kunstmatige kledingvezels komen, van microbolletjes in sommige tandpasta’s, of van grotere stukken plastic die geleidelijk in kleinere stukken breken wanneer ze worden weggegooid en aan de elementen worden blootgesteld.

Voornamelijk krijgen we plastic binnen via water, vooral als het gebotteld is. Ook veel andere doordeweekse voedingsmiddelen als zeevruchten, bier en zout bevatten veel van de kunststof.

Voor het WWF zijn de resultaten van de studie “een alarmsignaal voor de regeringen”. “Plastics verontreinigen niet enkel onze rivieren en oceanen, ze doden niet alleen het leven in zee, maar ze zitten in ieder van ons”, benadrukte Marco Lambertini, directeur-generaal van WWF International, in een verklaring.

“Het is duidelijk dat het een wereldwijd probleem is dat enkel kan worden opgelost als we de oorzaken van vervuiling aanpakken: als we geen plastic willen in ons lichaam, moeten we de miljoenen tonnen stoppen die elk jaar in de natuur blijven belanden”, voegde hij eraan toe. Hij riep op tot actie “op het niveau van regeringen, bedrijven en consumenten”, en tot een wereldwijd verdrag met nationale doelstellingen.