NIEUW KAPELLETJE VOOR MON

Aan de Herseltseweg in Veerle, ter hoogte van Mon Cleckx, is het oude  kapelletje op 1 mei vervangen door een nieuw. De nieuwe uiting van volksgeloof vertelt een beetje over de oorsprong ervan.

sized_P1110202

IMG_2299-2

Volgens de informatie van de heemkring lwgh-laakdal is het kapelletje destijds opgericht door de Boerenjeugdbond (BJB). Er waren toen nog veel boerenzonen en -dochters in Haenven.

Vermits het oude kapelletje zware sporen van slijtage vertoonde, werd het tijd om een nieuw te maken. Guido De Peuter vond dat deze uitdrukking van volksdevotie  niet verloren mocht gaan en nam de opdracht wat graag aan. Omdat zijn hobby houtsnijden is, wou Guido er bovendien iets speciaal van maken. Na wat denkwerk kwam het resultaat in fotobijlage (boven) uit de bus.

Op het onderste deel van het nieuwe kapelletje vind je  de oorsprong  ervan: de BJB. De korenaren verwijzen naar de landbouwactiviteit. Het vlindertje is de handtekening van de snijder. Dat laat Guido meestal achter op zijn werkstukjes, als het tenminste past in het kader van het onderwerp. Wat hier zeker het geval is.