nike spaart jaarlijks 14 000 vrachtwagenritten uit …

LAAKDAL – De Vlaamse Waterweg nv en Netwerk De Scheepvaart vzw bundelden gisteren de krachten om nog meer ondernemers te overtuigen van de transporttroeven van de binnenvaart. Op het event werden bedrijfsleiders uitgenodigd om de economische en ecologische voordelen te ontdekken  van binnenvaartgebruikers.

nike-distributiecentrum-laakdal-belgi_2_dhh7xxBezoekers van het event hadden de keuze uit drie rondleidingen op het bedrijventerrein te Laakdal: Wings (magazijn sportschoeisel), Apparel (magazijn sportkledij) of containerterminal BCTN Meerhout.

De keuze voor de locatie was uiteraard niet toevallig, want als trotse gebruiker van de binnenvaart voert Nike maar liefst 99% van de inkomende containers aan via het water. Jaarlijks worden zo tot 14.000 vrachtwagenritten van en naar het EDC (Europees distributiecentrum, n.v.d.r.) uitgespaard. Een best practice die tot voorbeeld strekt op het vlak van mobiliteit.

 Vlaanderen beschikt over een uitermate uitgebreid waterwegennet. Nagenoeg elke stad en gemeente ligt op amper 10 km van een waterweg en heel wat bedrijventerreinen liggen nu al vlak aan het water. De files op onze wegen groeien alsmaar aan en het Federaal Planbureau voorspelt tegen 2030 een groei van het goederenvervoer met circa 25%.

Het mag dan ook niet verbazen dat het verzekeren van een vlotte mobiliteit en bereikbaarheid voor ondernemers ‘top of mind’ is. De ambitie is om tegen 2030 jaarlijks zo’n 6 miljoen vrachtwagenritten van de weg te halen en meer transport op het water te krijgen.