LOUIS PAUL BOON AL 40 JAAR OVERLEDEN

Schrijver, kunstschilder , scenarist, reportagemaker en ‘viezen tist’, zoals hij zichzelf noemde als fenomenale feminaliefhebber, hij was het allemaal.

Boon-0Oudere lezers herinneren zich Louis Paul Boon beslist nog wel. De jongeman uit 1912 die tot zijn 16de de katholieke technische school van zijn geboortestad Aalst bezocht. En daar werd weggestuurd wegens het bezit van verboden boeken die hij niet bij een katholieke bibliotheek had geleend.

Boon wou schrijver worden, schrijver en schilder. Dat laatste deed hij eerst samen met zijn vader, die gevelschilder was om den brode, zoals dat toen heette. Later schilderde Boon op echt canvas. Maar bekender werd hij als schrijver.

Met schrijven kon hij pas voluit gaan toen zijn vrouw Jeanneke een confectiezaak begon. Louis Paul Boon was een sterk maatschappelijk geëngageerd persoon, een voorvechter van de arbeidersklasse.

Knipsel24

 

Met de ‘De voorstad groeit’ herkende de jury van de Leo Krynprijs , met Willem Elsschot als meest bekend lid, meteen het talent van Boon. Hij won die prijs en het boek werd gepubliceerd bij Manteau.

Boon toonde zich ook in zijn volgende werken een echte linkse rooie rakker, en dat was trappen tegen de benen van de nog alom sterke katholieke kerk. Mede daardoor  lag het Roomse Vlaanderen niet met wijd open armen op hem te wachten.

Veel boeken verkocht Boon niet bij het brede publiek. In zo ver dat Manteau weigerde zijn boeken nog verder uit te geven. Zelfs ‘De Kapellekensbaan’,  zijn meesterwerk , werd door Manteau geweigerd.

geuzenboek

 

Gelukkig voor Boon zag de Amsterdamse Arbeiderspers wel brood in Louis Paul Boon. ‘Pieter Daens’ uit 1971 werd meteen een topper die in 1972 werd verfilm door Stijn Coninckx. Een film die nog steeds het bekijken waard is.

 

 

Boontje overleed op 10 mei 1979, 40 jaar geleden reeds. Postuum verscheen dat jaar ook nog het imposante  ‘Het geuzenboek’. Nog steeds een perfecte aansluiting op … ‘De Bourgondiërs’.