ADMINISTRATIEF MEDEWERKER

Administratief medewerker is het meest voorkomende beroep in ons land. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, de Belgische statistische dienst. Opmerkelijk: ondanks decennia van emancipatie zijn er nog altijd typische mannen- en vrouwenberoepen.

Opvallend: ondanks decennia van emancipatie is er nog altijd sprake van typische mannen- en vrouwenberoepen. Zo is meer dan 99 procent van alle vroedvrouwen een vrouw en meer dan 99 procent van alle installateurs van elektrische apparatuur een man.

Ook de brandweer en de bouwsector (beton- en plaatwerkers, metselaars, stukadoors, enzovoort) zijn een zo goed als uitsluitend mannelijk onderonsje. In de schoonmaaksector, de verzorging, het kleuteronderwijs en de thuiszorg maken dan weer vooral vrouwen het mooie weer (meer dan 95 procent).

En als we even teruggrijpen naar de meest voorkomende beroepen bij mannen of vrouwen, dan zien we dat er amper 908 vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs zijn (tegenover 62.788 mannelijke) en dat er 2,5 keer minder mannen op een administratieve dienst werken dan vrouwen (52.795 tegenover 128.302). (dS)