GENOCIDE IN RWANDA

Geen vrolijk onderwerp vandaag. De Rwandese genocide was een bloedbad zonder weerga, een massale slachtpartij van de Tutsi-minderheid door de Hutu-meerderheid. Zowat 75% van de Tutsi (naar schatting tussen 800 000 tot 1 miljoen mensen) werd in goed drie maanden afgemaakt als betrof het dieren.

.

.

* Tussen 6 april 1994 en half juli 1994 was het al moorden wat de klok sloeg. Het bloed stroomde door de straten, de machetes kleurden bestendig rood. Kortom, de hel op aarde.

* De internationale vredesmacht Unamir stond erbij en keek ernaar, maar greep niet in vanwege het krappe mandaat van de troepen. De Verenigde Naties hebben hiervoor veel kritiek moeten incasseren.

* Hoe kon zoiets gebeuren? De oorzaak van de genocide moet gezocht worden in de verhoudingen tussen de Hutu-meerderheid (85%) en de Tutsi-minderheid die vooral in de koloniale tijd werden verstoord. Rwanda was van 1890 tot 1948 een kolonie van Duitsland. Daarna kwam de Belgische overheersing tot 1962.

* De latere Rwandese machtshebbers hebben de sluimerende tegenstellingen tussen beide partijen blijven aanwakkeren. Ook de Belgische koloniale overheid heeft die toestand in de eerste helft van de twintigste eeuw nog versterkt.

* De volkerenmoord is de som van decennialange processen van haat en angst tussen beide groepen, diepgewortelde opvattingen over etniciteit, een cultuur van sociale uitsluiting en straffeloosheid, internationale tweeslachtigheid en hypocrisie.

° Over de rol die België in dit gitzwart verhaal gespeeld heeft, kwam u voor 2 jaar reeds meer te weten in de Canvasreeks ‘Terug naar Rwanda’. Van een eventuele herneming vond ik niets terug in de tv-media.

17630106_10212714407636064_8613680883564271344_n.

.

* De directe aanleiding tot de genocide was het neerschieten van het vliegtuig met daarin de Rwandese president Habyarima (Hutu) en zijn Burundese collega Ntaryamira tijdens het landen in Kigali.

.

.

* Beide presidenten kwamen om. De daders zijn niet met zekerheid bekend. Er zijn verschillende onderzoekscommissies geweest die tot tegenovergestelde conclusies kwamen.