GENOCIDE IN RWANDA

Geen vrolijk onderwerp vandaag. Canvas gaf gisteren vrijdag reeds een film over de genocide (Hotel Rwanda) en de kranten klommen diep in de pen om terug te komen op wat er precies 25 jaar geleden gebeurde tijdens de grootste volkerenmoord van de jongste geschiedenis.

index8De Rwandese genocide was een bloedbad zonder weerga, een massale slachtpartij van de Tutsi-minderheid door de Hutu-meerderheid. Zowat 75% van de Tutsi (naar schatting tussen 800 000 tot 1 miljoen mensen) werd afgemaakt als betrof het dieren. Tussen 6 april 1994 en half juli was het al moorden wat de klok sloeg. Het bloed stroomde door de straten, de machetes kleurden bestendig rood. Kortom, de hel op aarde.

De internationale vredesmacht Unamir stond erbij en keek ernaar, maar greep niet in vanwege het krappe mandaat van de troepen. De Verenigde Naties hebben hiervoor veel kritiek moeten incasseren.

Hoe kon zoiets gebeuren? De oorzaak van de genocide moet gezocht worden in de verhoudingen tussen de Hutu-meerderheid (85%) en de Tutsi-minderheid die vooral in de koloniale tijd werden verstoord. Rwanda was van 1890 tot 1948 een kolonie van Duitsland. Daarna kwam de Belgische overheersing tot 1962.

De latere Rwandese machtshebbers zijn de sluimerende tegenstellingen tussen beide partijen blijven aanwakkeren. Ook de Belgische koloniale overheid heeft die toestand in de eerste helft van de twintigste eeuw nog versterkt.

De volkerenmoord is de som van decennialange processen van haat en angst tussen beide groepen, diepgewortelde opvattingen over etniciteit, een cultuur van sociale uitsluiting en straffeloosheid, internationale tweeslachtigheid en hypocrisie. Over de rol die België in dit gitzwart verhaal gespeeld heeft, kwam u meer te weten in de Canvasreeks ‘Terug naar Rwanda’.

17630106_10212714407636064_8613680883564271344_n

 

De directe aanleiding tot de genocide was het neerschieten van het vliegtuig met daarin de Rwandese president Habyarima (Hutu) en zijn Burundese collega Ntaryamira tijdens het landen in Kigali.

Beide presidenten kwamen om. De daders zijn niet met zekerheid bekend. Er zijn verschillende onderzoekscommissies geweest die tot tegenovergestelde conclusie kwamen.