BANG VAN DE BUXUSMOT

Door de zeer zachte winter verwachten de tuiniers straks een invasie van buxusmotten. Het gebruik van pesticiden is echter verboden. Goed voor het milieu, maar het maakt de bestrijding van de buxusmot er niet makkelijker op.

90510.w844.r844-475.3dd0cabEn dat is nochtans nodig, want de van oorsprong Aziatische nachtvlinder berokkent almaar meer schade aan de buxusplanten. De rupsen van het insect vreten de planten namelijk helemaal kaal.

Beroeps- en amateurtuinders proberen nu de buxusmot te bestrijden met lokvallen met feromonen. Die worden in de buurt van de planten bevestigd. Die vallen bevatten stoffen die geassocieerd worden met de ovulatie van de wijfjesvlinder van de buxusmut.

Het mannetje wordt door de feromonen seksueel gelokt, en vervolgens gevangen genomen in de val. Het is enkel zaak om de vallen verspreid op te hangen.

images100 images

Buxussen die al te erg aangetast zijn door de mot, zullen liefst verwijderd en vervangen worden. In de zaad- en boomkwekerijen wordt nog steeds getest welke plantensoorten de buxus het best kunnen vervangen.