AMOCO CADIZ en DISNEYLAND

Voor de dag-actualiteit van 16 maart trekken we vandaag naar Frankrijk. Eerst volgen we de grootste olieramp van de 20ste eeuw. Later trekken we voor een dagje-uit naar Disneyland Parijs.

399px-Amoco_Cadiz_1_edit1De Amoco Cadiz was een mammoettanker die op 16 maart 1978 , vandaag 41 jaar geleden, aan de grond liep in het noordwestelijkste puntje van Bretagne (Frankrijk). De tanker was eigendom van het Amerikaanse Amoco.

Het schip was op weg van de Perzische Golf naar Le Havre, toen het in zwaar weer terechtkwam. Een klein probleem in de stuurinrichting maakte het schip onbestuurbaar, waarna het in de richting van de Franse kust dreef en aan de grond liep.

Als gevolg hiervan brak het schip, en stroomde er 200.000 ton ruwe olie in zee, waarbij het Kanaal ernstig werd vervuild en het Bretonse strand grote schade opliep over een lengte van ruim 300 kilometer.

Het 20 ton zware anker van de Amoco Cadiz ligt nu als monument bij de haven van Portsall. De ramp werd een van de grootste milieurampen in de geschiedenis. Het opruimen van de olie duurde meer dan een jaar. (Wikipedia)

WALT DISNEY STUDIOS PARK

Disneyland_Park_05,_Paris_22_August_2013Disneyland Paris is een attractiepark– en recreatiecomplex in Marne-la-VallĂ©e, een stad in de banlieue van de Franse hoofdstad Parijs.

Disneyland Paris bestaat uit twee attractieparken, een winkelstraat en zeven hotels. Het is het tweede Disneyresort buiten de Verenigde Staten. Sinds 20 juni 2017 is de Walt Disney Company de volledige eigenaar van Disneyland Paris en hield Euro Disney S.C.A na 25 jaar op te bestaan.

Het complex werd aanvankelijk geopend als Euro Disney. Op 16 maart 2002 werd het tweede park van het resort geopend, het Walt Disney Studios Park.

Met meer dan 15 miljoen bezoekers/jaar is Disneyland Paris het meest bezochte attractiepark van Europa. (Wikipedia)