DOOD VAN JEMPI MONSERE

12791280762722 B3_GO62OPU68.1+MonsereJean-PierreJean-Pierre (Jempi) Monseré was een heel begaafde wielrenner, een uitzonderlijk talent. In de jeugdcategorieën won hij zowat alles wat er te winnen viel.

Dat bevestigde hij ook meteen bij de profs. Hij was amper 21 in 1969 toen hij meteen de Ronde van Lombardije won.

16 augustus 1970 werd hij wereldkampioen in het Britse Leicester. Daarmee zette hij Godefroot, Merckx en zijn vriend Roger De Vlaeminck een flinke neus. Vooral de vriendschap met De Vlaeminck kreeg daardoor een deuk.

In de aanloop naar Milaan-San Remo, de eerste klassieker van 1971, reed Monseré op 15 maart de Grote Jaarmarktprijs in Retie.

Toen hij tijdens die wedstrijd even achterom keek, botste hij met hoge snelheid tegen een (wat wij nu zeggen) fout geparkeerde auto aan. In die jaren was de wetgeving daaromtrent zo strikt nog niet, de chauffeur trof dus geen schuld.

Monseré overleed ter plaatse aan de gevolgen van een nekbreuk. Het wielermonument in wording was er plots niet meer. Het land was in rouw.

Zijn zoontje Giovanni wilde ook wielrenner worden. In 1976 kreeg hij voor zijn communie een heuse koersfiets van Freddy Maertens. En wat wou het toeval? Ook hij botste ermee tegen een auto en overleed. Hij was pas zeven.

Vader en zoon liggen naast elkaar begraven in Beveren-Roeselare.