BELGEN AAN DE FLES

De federale overheid verhoogde in 2015 de accijnzen op wijn en gedistilleerde dranken met respectievelijk 30 en 41 procent.

bottles_01 Nochtans blijft de alcoholconsumptie in Belgiƫ stijgen, maar door de accijnsverhoging van november 2015 gaan steeds meer Belgen wijn en sterkedrank in het buitenland kopen.

Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiƫn. In 2018 waren die inkomsten voor de federale overheid nog maar goed voor 815,48 miljoen euro, tegenover 823,23 miljoen euro in 2017 en 830,73 miljoen euro in 2016.

Uit een bevraging die Vinum Et Spiritus, de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerde dranken, liet uitvoeren bij duizend Belgen, blijkt dat een op de drie Belgen wel eens de grens oversteekt om goedkopere alcoholische dranken in te slaan.

“Eerder wees het recenste WHO-rapport al uit dat de Belg zelfs meer alcohol consumeert dan voorheen. De inzet van verhoogde accijnzen als preventiemiddel tegen alcoholmisbruik heeft dus niet het gewenste effect bereikt”, klinkt het bij de federatie.