Moord op Karel de Goede

De-moord-op-Karel-de-Goede-van-Vlaanderen-–-ccOp 2 maart 1127, vandaag 892 jaar geleden, vond er in de Sint-Donaaskerk van Brugge tijdens de ochtendmis een gruwelijke misdaad plaats. Terwijl hij bad en aalmoezen uitdeelde, werd graaf Karel de Goede van Vlaanderen vermoord. Nadat zij hem met zwaarden hadden neergehouwen, zaten de moordenaars de aanhangers van de graaf in de stad achterna.

Karel van Denemarken, later Karel de Goede genaamd, werd geboren in Denemarken als zoon van koning Knoet IV van Denemarken en van Adela van Vlaanderen, dochter van graaf Robrecht I de Fries en Geertruida van Saksen. Na de moord op haar echtgenoot Knoet in 1086 vluchtte Adela met Karel naar het hof van haar vader Robrecht de Fries. Karel van Denemarken bleef bij zijn grootvader en oom aan het grafelijk hof en genoot er een goede opvoeding.

Karel volgde zijn kinderloze neef Boudewijn VII op, die hem voor zijn dood reeds had aangewezen als zijn opvolger. Ondanks enige weerstand tegen zijn persoon werd Karel toch als graaf van Vlaanderen erkend.

Zijn bijnaam de Goede kreeg Karel van Denemarken tijdens de hongersnood die in 11241125 heel Europa teisterde. Via verschillende maatregelen kon hij verhinderen dat het dodenaantal erg hoog opliep.

Karel was een godvruchtig vorst en zijn hele binnenlandse politiek was vooral gericht op de vestiging en de handhaving van de openbare vrede door de bestrijding van onrecht en armoede. Hierdoor ontstemde hij een deel van de kleine adel, onder meer de rijke familie van Erembald uit Veurne, die er eerder in geslaagd was zich te doen opnemen in de adel, hoewel zij van onvrije afkomst was.

Toen de graaf naar aanleiding van een juridisch dispuut de onvrije afkomst van de Erembalden in het openbaar beklemtoonde, werd hij het slachtoffer van een samenzwering, geleid door de proost van het Brugse Sint-Donaaskapittel en zelf een lid van de clan der Erembalden.

Karel werd een tijdje nadien in de Sint-Donaaskerk van Brugge vermoord. Achtentwintig samenzweerders werden gevangengenomen en, op bevel van de Franse koning Lodewijk VI, van de hoogste toren van de burcht naar beneden geworpen. Zo ging dat in die tijden.

In 1884 werd Karel de Goede door de Katholieke Kerk zalig verklaard. Zijn reliekschrijn (1883-1885) staat in een zijkapel van de Sint-Salvatorskathedraal (Brugge). In de middenbeuk kan men het oud houten portret van hem terugvinden. Vandaag 2 maart is het zijn feestdag. (zie scheurkalender)                                           

  • samengesteld verhaal uit Wikipedia gegevens-