Vannacht lente en volle maan

DSC_0003In 2019 begint de lente niet op 21 maar vandaag 20 maart om 22.58 uur en wordt het erg vroeg volle maan (21 maart om 02:43u ), 4u25 later en na het begin van de lente.

Pasen valt, volgens het Concilie van Nicaea van 325 na Christus, de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente (21 maart). Dat is 24 maart. Normaliter kregen we dus een vroege Pasen op 24 maart.

Dat gebeurde echter niet omdat men er blijkbaar vanuit ging dat beide gebeurtenissen te zeer samenvielen. Of iets dergelijks. Die conciliedeelnemers uit anno 325 rekenden wellicht nog niet zo secuur als wij.

Mogelijk is ook dat de jongens van het concilie ervan uitgingen dat de lente altijd op 21 maart begint, maar dat is niet zo. In het vervolg van deze 21ste eeuw zal het steeds lente worden op 20 maart …

Het werd dan maar 19 april voor de volgende volle maan en 21 april voor Pasen. Een erg late Pasen..

Ik vroeg uitleg bij Pascal Deboosere, maar kreeg er geen. De verklaring  daarvoor is dat weerkundigen zich niet met kerkelijke zaken bemoeien. Hij vertelde wel dat …

“Veel mensen denken dat de lente begint op 21 maart, maar dat is lang niet altijd het geval. Dit jaar begint de astronomische lente op 20 maart, om precies te zijn om 22.58 uur. Want dat is het moment waarop de zon loodrecht instraalt op de evenaar en de dag en de nacht even lang duren. En dat is niet alleen dit jaar zo: ook de rest van deze eeuw begint de astronomische lente op 20 maart, en soms zelfs op 19 maart.”  Voilà, zo simpel is dat.