30ste GOLFBILJARTTORNOOI VEERLE

Laakdal – Golfbiljartclub “De Stoempers” werd in 1969 in Veerle geboren uit een groepje caféspelers dat zich in een heuse biljartclub verenigde. Het bestuur kwam op een heel natuurlijke wijze tot stand, zonder verkiezingen, en de voorzitter van toen is nog altijd dezelfde. Zijn toegewijde vrouw Nicole ook. Een ideaal duo.

P1070366Omdat in de tijden van de grote maanlandingen de winnaars van de overtalrijke wedstrijden in de Kempen nog met kippen werden betaald,  kregen deze golfbiljartclubs de weinig benijdenswaardige naam van “kiekenploegen” mee. Dat verhaal is echter voltooid verleden tijd.

In de winter van 1989-1990 organiseerden “De Stoempers” hun eerste groot tornooi in “basisschool De Wissel”. Het werd een groot succes. Meer dan groot genoeg om dit tornooi jaarlijks te organiseren. Dit jaar zijn ze al aan de 30ste editie toe. Frans Vandepaer, de natuurlijke voorzitter van de biljartclub en destijds (voor de fusie met Standaard Vorst) ook voorzitter van ex-voetbalclub Veerle Sport, ziet de toekomst evenwel somber in.

 “Wij doen al 10jaar oproepen om het bestuur te verjongen”, zucht Frans, ” maar eventuele kandidaten gaven nog geen kik. De jeugd is niet meer geïnteresseerd om het voortouw te nemen. En zonder die mensen blijft het echt niet duren. Voor het nakende tornooi werken wij , allemaal 60/70 plussers, al dagelijks de naad uit de broek. Vanaf nu vrijdag 1 maart tot volgende week zondag 10 maart zullen wij nog nauwelijks thuis zijn, alleen om een beetje te slapen. Eigenlijk is het nu al zo ver. Het tornooi valt altijd samen met de krokusvakantie in de scholen. Ideaal voor ons. Een andere periode zou minder interessant zijn want waar vinden we in Veerle nog zo’n grote zaal als in De Wissel?”

Frans verder : “Een tornooi van deze omvang is niet alleen een hectische organisatie, maar kost ook veel geld. Gelukkig hebben we zo’n 100 trouwe sponsors die de moeilijke opgave helpen mogelijk maken. De catering deden we vroeger nog zelf, maar dat kan niet meer, het is kapotmakerij voor de organisatoren die een week lang ook als personeel moeten opdraven.”

-Biljarters dronken vroeger ook graag pinten …

 “Het drankverbruik is, vergeleken met de beginjaren, drastisch gedaald, bijna nul, zeg maar”, verbetert Frans die uitspraak. “De biljarters zelf drinken nauwelijks nog alcohol, hoogstens een enkel zeer licht pilsje.

-Wie mag meedoen?

Frans : “We laten maar een bepaald aantal deelnemers toe. Het moet overzichtelijk blijven voor iedereen. Het tornooi staat open voor drie klassen van spelers: de nationalen, de federalen hoog en de federalen laag. Vergelijk het met voetbal in eerste, tweede en derde klasse. “

GBZA

Frans : “Naast het eigenlijke tornooi, dat pas maandag begint, is er ook een kampioenschapswedstrijd van ons verbond GBZA (GolfBiljartclub Zuiderkempen Aarschot), één van de 12 verbonden in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Inderdaad, ook Limburgs Nederland is er bij, want ook daar wordt met toppetjes op het groene laken gespeeld. Die GBZA-spelers beginnen er nu vrijdag al aan en krijgen 5 competitiedagen toegewezen.

images8-Met schiftingswedstrijden?

Frans : “Natuurlijk, kan niet anders. Je gelooft het misschien niet, maar toch is het zo: de meeste deelnemers willen hun schiftingswedstrijd zo vroeg mogelijk spelen. Hoe ze dat klaren op hun werk weet ik niet, maar als je pas om 19 u. begint te spelen is de avond snel voorbij en kom je ’s morgens met slaapogen op je werk aan. Sommige deelnemers komen van erg ver. Tot uit het Kortrijkse en Nederland toe. Je staat er van versteld wat de meeste biljarters voor hun sport over hebben.”

 “Om het  bij onze Veerlese club te houden … Wij spelen met twee nationale teams, erg hoog niveau dus. Elke week gaat er eentje op verplaatsing, de andere speelt thuis. De kortste verplaatsing is Geel, de verste … ik heb het nog niet nagemeten, maar wel ergens aan de bijna Franse kant van Vlaanderen.” 

-Is een golfbiljarttornooi te vergelijken met een drieband- of  snookertornooi? Zijn de deelnemers ook zo ferm uitgedost als de coryfeeën van het groene laken?

Frans: “Vroeger wel. Zwart pak en wit hemd was verplichte kledij. De meeste jongens hadden dat echter niet in de kast hangen en moesten het ergens gaan huren. Je zag soms ook deelnemers, perfect in het pak, aan de biljarttafel verschijnen met… gemakkelijke sportschoenen aan de voeten. Echt geen gezicht. Om dat te voorkomen spelen alle deelnemers nu in de uitrusting van hun vereniging en dragen ze ook gewone, goed zittende schoenen. Het mag gezien worden, al blijven we allemaal amateurs. Het niveau dat de beste spelers halen is evenwel van die aard dat ze ook in andere biljartdisciplines bijna moeiteloos met de toppers zouden meekunnen. Daar ben ik van overtuigd. Maar ik vrees dat ze liever golfbiljart blijven spelen.”

images9De finales

Frans: “Er wordt elke dag gebiljart, de sympathisanten zijn dus elke dag welkom. Maar zondag 10 maart worden vanaf 10 u. de finalewedstrijden gespeeld. Omdat de betere elementen uit de drie klassen elkaar al tegenkwamen in de schiftingen gaan we met 32 gemengde spelers, 16 nationalen en 2 x 16 federalen hoog en laag (dus 80 in totaal) naar de absolute finalewedstrijden met rechtstreekse uitschakeling. Doorgaans wedstrijden op erg hoog niveau. Zekerheid omtrent de winnaar is er vaak pas als de laatste beslissende stoot in de laatste partij is gegeven. Ooit speelden we in ons lokaal een finale om 10 u zondagmorgen. Hahaha, dat waren nog eens tijden. Nu is dat uitgesloten. Toch zeker komen kijken!”  (lu)