Gueuze van 55 dollar de fles

Bij brouwerij Girardin uit Sint-Ulriks-Kapelle merken ze  op dat vaker bieren van familiebrouwerij Girardin voor waanzinnige prijzen worden doorverkocht op het internet . 55 dollar voor een Gueuze uit 2008?… Dat lazen we gisteren in dS bij Joost VL.

Knipsel7De brouwerij trekt aan de alarmbel nadat een recent zoekertje wel heel ver ging in de vraagprijs voor vijf flesjes ‘gewone’ ongefilterde Pajotse Gueuze. Een landgenoot biedt de biertjes van 37,5 cl uit 2008 aan via de gespecialiseerde bierwebsite mybeercollectibles.com voor 275 dollar, hetzij 55 dollar per fles. En het bier is … wellicht ondrinkbaar.

‘Oudere Gueuze moet immers volgens de regels van de kunst bewaard worden en dat lijkt hier niet het geval’, merkt Heidi Abraham van brouwerij Girardin gevat op. ‘In dit geval is de Gueuze waarschijnlijk ondrinkbaar en niet meer representatief voor de kwaliteit waar wij voor staan.’

Dat het online aangeboden bier in dit geval al tien jaar oud is, rechtvaardigt de prijs volgens Abraham zeker niet. ‘Een oudere Gueuze die al even ligt, kan wel anders, en voor sommigen zeker ook beter smaken, maar dan moeten de flesjes wel volgens de regels van de kunst bewaard zijn.

‘Koop jaarlijks een bak en na enkele jaren heb je al een fantastische vintagekelder, zonder woekerprijzen te betalen en de zekerheid dat het bier nog perfect drinkbaar is . In de familiebrouwerij kan je voor die prijs van hierboven 145 flessen inclusief leeggoed kopen’, geeft Heidi nog mee.