De sandwich

We kennen de sandwich  als een broodje en bij uitbreiding een echt gerecht. Maar heb je je al afgevraagd waar het woord vandaan komt? Het klinkt Brits, en is het ook.

index 1 index

John Montagu leefde in de 18de eeuw en was de vierde graaf van Sandwich, een van de vele graafschappen die Groot-Brittannië rijk is.

John Montagu was een hartstochtelijke kaarter en ging zo in het spel op dat de kok zich zorgen maakte om zijn gezondheid. John durfde wel 24 u aan één stuk spelen zonder eten of drinken. Bezeten van de kaarten als hij was.

De kok lag even later aan de basis van ‘de sandwich’. Hij zorgde immers voor dunne, rijkelijk belegde boterhammetjes, meestal met gezouten rundvlees, die op een tafeltje naast de speeltafel werden neergezet. Zo kon de graaf gewoon blijven doorspelen. Sandwich, snelle snack en toch voedzaam. Het begrip had een naam. Intussen over de hele wereld bekend.

Sandwich heeft nog een andere, een meer figuurlijke context. Het tekent de situatie waarin men verkeert als men klem zit tussen twee andere zaken. Daaruit vloeide ook het naamwoord ‘sandwichman’. Iemand die met reclameborden zeult op borst en rug.

‘Iemand in de sandwich nemen’ is hem aan beide zijden zo dicht belagen dat hij geen bewegingsruimte meer heeft. Dat alles met dank aan de graaf van Sandwich.