Leve het lichte bier

Terwijl brouwerijen vroeger graag uitpakten met zware bieren, lijken de nieuwste brouwsels alleen maar lichter te worden. ‘Mensen zijn veel meer bezig met de hoeveelheid alcohol die ze innemen.’

Knipsel.27JPGTerwijl brouwerijen vroeger graag uitpakten met zware bieren, lijken de nieuwste brouwsels alleen maar lichter te worden. De nieuwe norm ligt beneden 5 procent alcohol. Mensen zijn veel meer bezig met de hoeveelheid alcohol die ze innemen.’

Session bier heet het officieel. Een hype die overgewaaid komt uit de VS. ‘Daar zijn die alcoholarme speciaalbieren zeer populair’, zegt biersommelier Sofie Vanrafelghem. ‘Sinds twee jaar duiken ze ook hier meer en meer op. Echt zware bieren nemen om die reden af in populariteit.’

foto Zwaluw: amper 3,23 procent alcohol. rr

Alcoholarm bier maken is een kunde’, zegt Carlo Grootaert van De Struise Brouwers. ‘Ik vergelijk zo’n bier brouwen graag met het tekenen van een portret. Bij iets met veel alcohol mag je dat portret tekenen met 300 lijnen. Staat één van die lijntjes fout, dan ziet niemand dat. Bij bier van maar een paar graden moet je datzelfde portret tekenen met drie lijntjes. Het moet er dus boenk op zijn of het trekt op niets.’ -CS in dS