We lopen onszelf kapot

sized_DSC_0085Het marathonseizoen start pas in de lente, maar de gekte is nu al begonnen. De wachtzalen van sportdokters zitten vol met ­mensen die hun capaciteiten willen testen. Maar specialisten trekken aan de alarmbel: bouw voorzichtig op, of voor je het weet, zit je weer in de wachtkamer. Met een blessure.

Mensen die nooit hard gesport hebben en plots trainen voor een marathon lopen veel te hard van stapel en zijn dan overbelast. Voor wie nooit gesport heeft, is drie maanden te kort om de 10 Miles in Antwerpen te kunnen lopen. En toch denken ze altijd weer dat ze in zo’n korte tijd wél klaar te stomen zijn voor een lange wedstrijd.

Sporten is gezond en het maakt het lichaam sterker, maar dat gaat traag. Getrainde lopers lopen de eerste week tien kilometer, de week erna maximaal elf. Dat is een regel die voor elke topsporter geldt – ongeacht hij nu loopt, ­tennist of zwemt – maar ook voor de gewone mens. Spaar evenwel je gewrichten. Lopen gaat gepaard met schokbelasting. Wissel af met fietsen of met zwemmen. (Silke Remmery)

nb dit geldt niet voor de atleten op de foto – zij lopen haast wekelijks, velen week na week, maar geen marathons.