VALENTIJN

index.38jpgVandaag is het Valentijnsdag. De naam Valentijnsdag is afkomstig van de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome, die leefde in de 3e eeuw na Christus.

Volgens de overlevering bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen. Men geloofde namelijk dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Valentijn zou echter in het geheim toch soldaten hebben gehuwd, omdat hij van mening was dat liefde alles overwon.

Toen keizer Claudius II (268-270) dit ontdekte, liet hij de geestelijke op 14 februari 269 executeren, en zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. De kans is echter groot dat dit laatste verhaaltje er pas later is bij verzonnen, want het enige bekende biografische feit van Valentijn is zijn sterfdatum.

Wat er ook van zij, Valentijnsdag is ettelijke decennia terug komen overwaaien uit de VS, waar het vooral een commercieel succes was/is. Bij ons kwam Valentijn moeilijker van de grond omdat niet iedereen gecharmeerd is door het commerciƫle gedoe ervan. Iedereen vult dat in op zijn manier. Valentijnsetentjes zijn de laatste jaren erg in.