“DE BOURGONDIERS” een historische strijd?

Oud-Herentalsenaar en francofiel Bart Van Loo, ook schrijver en conferencier, bracht enkele jaren geleden het boek “De Bourgondiërs: aartsvaders van de Lage landen” uit. Een turf(je) van 607 pagina’s.

Zes jaar eerder scoorde Bart reeds met een uitgebreide biografie van Napoleon.

“Toeval of niet”, zegt hij; “maar bij alle Europese revoluties stonden ze op de eerste rij…” Maar wie zijn ze, die Bourgondiërs eigenlijk?

* De oorspronkelijke Bourgondiërs kwamen van het eiland Bornholm in de Oostzee, tussen Denemarken en Polen. Voor onze jaartelling heette dat Burgundarholm. Die naam smokkelden ze via vele haltes aan vele rivieren in Oost-Europa mee naar de plek waar ze uiteindelijk goed terecht kwamen.

* In december 406 vroor de Rijn in de buurt  van Mainz helemaal dicht. De rivier veranderde in een brug naar Gallië, het latere Frankrijk aan de overkant. Daar waren de Romeinen niet lang meer de baas. Met barbaren uit Germanië, Alanen en Sueben staken ook Bourgondiërs mee de Rijn over. En vestigden ze zich in wat later Bourgondië zou heten.

* Clovis, de eerste koning der Franken, bekeerde zich tot het christendom door toedoen van zijn vrouw Clothilde, een Bourgondische (katholieke) prinses. In  911 werden de Noormannen bij Chartres tegengehouden door Richard de Rechtsbrenger, de eerste hertog van Bourgondië.

.

*** Pas dan start het boek van Bart Van Loo echt. De Bourgondiërs, met Filips de Goede als aartsvader, stonden telkens op de eerste rij bij alle belangrijke Europese revoluties.

EEN HISTORISCHE STRIJD

Academici en auteurs clashen over hoe het verleden neergeschreven moet worden. Het haalde de grote media na het verschijnen van Bart Van Loo in de Afspraak van Bart Schols. De geschreven media pikten er graag op in.

Aan de ene kant zijn er de academici die met ernst en toewijding analyseren wat er vroeger is gebeurd. Aan de andere kant de auteurs die stapels boeken verkopen met meeslepende verhalen.

*** De inzet ? Koen Baumers wijdde er een stuk aan in HN van 27.01.21. Een paar uittreksels…

* De academici bij monde van Lisa Demets en Jelle Haemers vonden het volgende :“Van Loo neemt in zijn boek de retoriek van middeleeuwse geschiedenis klakkeloos over”.

* Johan Op de Beeck riposteerde met . “Geschiedenis is te belangrijk om alleen aan academici over te laten.”

* Bart Van Loo vond ook dat sommige vorsers er van dromen om ooit ook een groot publiek te bereiken. Ze zijn wellicht jaloers.

* Koen Aerts vindt als gewone scheidsrechter dat het financieringsmodel o.m. gebaseerd is op gespecialiseerde tijdschriften die alleen door de niche van het vakgebied wordt gelezen.

Origineel onderzoek is onontbeerlijk maar we kunnen alleen maar blij zijn dat mensen als Van Loo erin slagen om de geschiedenis breed aan de man te brengen.  – Geschreven op 16 oktober 2021 om 12:45 door Mario De Wilde 

 

*** Vanaf februari 2022 trok Bart Van Loo met een nieuw verhaal door Vlaanderen en Nederland. Deze keer vertelt hij over de wonderlijke aartsvaders van de Nederlanden: De Bourgondiërs.

* Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Bart neemt de toehoorders op sleeptouw langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck.

* Hij nodigt je uit voor een tijdreis naar het middeleeuwse Parijs, Dijon, Brugge, Gent, Mechelen, Lier, Delft, Gouda en… Oostende. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt?…

De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding. Meer dan drie jaar lang werkte Bart aan zijn nieuwe vuistdikke boek. Hij is gretiger dan ooit om ons duidelijk maken waar wij vandaan komen. Met een Frans-Bourgondische bril op reist Van Loo door onze nationale geschiedenis. Niet te missen.

In de pers:

• ‘Leest als een trein. Komt aan als een mokerslag. Een meesterwerk.’ ***** (De Morgen)
• ‘Deskundig in zijn fundering in de jongste wetenschappelijke inzichten, maar ook lichtvoetig en met zwier verteld. Een proeve van groot meesterschap.’ (Frits van Oostrom)
• De Bourgondiërs is reclame voor alles wat met geschiedenis te maken heeft, zozeer druipt het vertelplezier van dit boek af.’ (Het Nieuwsblad)
• ‘Een ijzersterke kandidaat als beste geschiedenisboek van 2019.’(De Telegraaf)