Lichtmis op ‘Ter Speelbergen’

Knipsel.29JPGLichtmis, pannenkoekendag. Een oud volksgebruik op 2 februari. Op ‘Ter Speelbergen’ wordt het stilaan weer traditie. Wie het mooie Ter Speelbergen nog nooit bezocht heeft , krijgt nu de kans.

Even melden op volgend mailadres en je bent zaterdag welkom: <katelijne.weyns@gmail.com>

Knipsel.27JPGLennert Vissers, de intussen bekende Laakdalse brouwer,  zal die avond de pannenkoeketers onderhouden over hoe bier gebrouwen wordt en laten ervaren hoe lekker hij het wel maakt. Rond 20 u zal brouwer Lennert zijn toespraak over bier  houden op de befaamde rode zolder van het huis. Na de presentatie biedt Lennert zijn prima bieren (Ribaldus tripel en Ribaldus Stoutest Porter 33cl) aan tegen de erg democratische prijs van 2,5 euro. Eten en drinken, Kempenser kan nauwelijks.

 

Bokrijk …

Knipsel.28JPGHet landgoed Ter Speelbergen in de Belgische gemeente Beerzel (Putte) geldt als een voorloper van het openluchtmuseum Bokrijk waarvan Jozef Weyns de eerste conservator was.

In 19511952 bouwde Jozef Weyns op dit 1 hectare grote domein een woning met aparte schuur volgens eigen plan en inzichten. Het gaat om een hoeve in Kempense stijl, waarvoor hij uit oude hoeven en gebouwen in heel Vlaanderen bouwmaterialen en meubelen haalde. Hierdoor is het huis haast volledig samengesteld uit authentieke elementen. Door de ervaringen die hij opdeed met de bouw geldt dit domein als de rechtstreekse voorloper van Bokrijk.

In bijlage een filmpje van Herman Vervloet uit 2012 ...