“In de ban van de bubbels” (deel 3)

-Fons Lauwers-

met een derde en laatste aflevering over de feestbubbels. Vandaag de bieren.

Glutenvrij bier.

Het is algemeen gekend en geweten dat een gluten intolerantie bij veel mensen problemen met maag en darmen kunnen veroorzaken. Gluten zijn een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, gerst en zoveel andere graansoorten.

Meestal worden deze granen gebruikt om brood te bakken maar ook om bier te brouwen en de aanwezige gluten komen uiteindelijk ook in het glas bier terecht.

Gelukkig hebben vele brouwers kennis genomen van dit veel voorkomend probleem en zijn overgegaan tot het brouwen van glutenvrij bier. Hierbij worden graansoorten gebruikt die vrij zijn, of gedeeltelijk vrij zijn van gluten.

Bio bier001In 2016 werd een Europese verordening voor glutenvrije producten van kracht. Deze wetgeving is gebaseerd op de Codex Alimentarius en legt vast waaraan glutenvrije producten en etikettering moeten voldoen. Er werden twee categorieën gedefinieerd die toegelaten zijn bij een glutenlaag of glutenvrij dieet.

Producten met een laag glutengehalte tussen 20-100 ppm. ( parts per million)

– Glutenvrije voedingsmiddelen beneden de 20 ppm. 

In tussentijd zijn er veel glutenvrije biersoorten op de markt die duidelijk herkenbaar zijn door de aanwijzingen op het etiket met de vermelding “Glutenvrij”.

Alcoholvrij bierHet komt er dus op neer om een keuze te maken uit de vele aanbiedingen.

Er zijn lichte en donkere biersoorten op de markt met elk hun eigen karakter en smakenpalet.

Denk er aan dat alcoholvrij bier niet altijd glutenvrij is.

Dranken zoals champagne, cava, en soortgelijke mousserende wijnen, maar ook cider, porto, sherry, rode, witte en rosé wijnen zijn glutenvrij.

Eveneens gedestilleerde dranken zoals jenever, gin, whisky, cognac en armagnac zijn glutenvrij.

De granen die gebruikt worden bij de basis van deze destillaten bevatten gluten en blijven in het restafval na het destilleren.

Ecologisch en biologisch verantwoorde bieren en wijnen.

Biobieren.

Ook bierbrouwen begint bij de boer. De verschillende landbouwproducten zoals granen, hop en de nodige smaakproducten als fruit en kruiden moeten minstens voor 95% afkomstig zijn uit de biologische landbouw om te voldoen aan de bio voorwaarden.

Biologische landbouw begint bij chemisch zuivere gronden die bij ontleding moeten voldoen aan de strenge voorop gestelde eisen. Er wordt gezocht naar resistente zaden en planten, waarbij ook jaarlijks vruchtwisseling op de teeltgronden noodzakelijk is.

De bemesting bestaat algemeen door gebruik te maken van organische stoffen uit gewas resten, compost en mest dat van biobedrijven afkomstig is, waarbij water, stro, mineralen en organische stoffen in aanwezig zijn. De bemesting is sterk aan banden gelegd om grondwater en waterlopen te beschermen.

Alcoholvrij bier 003.Alleen biologische en plantaardige bestrijdingsmiddelen zijn toegelaten voor de bescherming van de gewassen en het milieu. Chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn niet toegestaan bij de behandeling van de gewassen bij bio land- en tuinbouw.

Biobier zit duidelijk in de lift. Jaarlijks komen meer en meer kwaliteitsvolle biobieren op de markt, niet verwonderlijk dat deze specialiteiten ook in de prijzen vallen.

Biowijnen.

Voor de wijnbouw is de biologische werkwijze wettelijk vastgelegd en zijn de wijnboeren verplicht zich te houden aan de wet en de richtlijnen. Regelmatig worden controles uitgeoefend bij gans het vinificatieproces, van de druiven tot de fles wijn. Ook in biologische wijnen zit sulfiet.

Sulfiet komt van nature voor in wijn maar voor een betere houdbaarheid wordt sulfiet (zwavel) gebruikt om het oxideren van de wijn te voorkomen. In witte wijnen wordt meer sulfiet gebruikt dan bij rode om het verkleuren tegen te gaan.

Ook in champagnes en soortgelijke schuimwijnen zal je op de keerzijde van de fles de vermelding “Bevat sulfiet” opmerken.

wijn r w rosé.In gewone rode wijnen mag 160 mg/l sulfiet worden toegevoegd, ook de aanwezige tannines in rode wijn zijn een natuurlijk bewaarmiddel. Tannines bevinden zich in het vel en de pitten van de druif en geven een zure en bittere smaak af.

Tannines proeft men duidelijk bij jonge rode wijnen die bij de rijping op de fles afbreken waarbij nadien de volle smaken en aroma’s tot uiting komen.

In gewone witte wijnen mag het sulfietgehalte 210 mg/l bevatten, in biologische wijnen daar en tegen moet 30 tot 50 milligram per liter  minder worden toegevoegd. Steeds meer en meer biowijnboeren hebben het toevoegen van sulfiet afgeschaft omdat volgens vaststellingen de van nature aanwezige sulfiet voldoende zou zijn om biowijnen te bewaren. De houdbaarheid zou daarom meer beperkt zijn.

Biowijnen worden gemaakt met respect voor de natuur zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. De wijnboeren doen er alles aan om het natuurlijk evenwicht in hun wijngaarden in stand te houden omdat enkel van gezonde druiven een gezonde wijn kan gemaakt worden. Met veel respect voor de natuur en het milieu.

Alcoholarm- en alcoholvrij bier.

Meer dan ooit gaat de aandacht naar minder alcoholgebruik in het verkeer. Tijdens de komende eindejaarsfeesten worden de controles weer aangescherpt. Meer en meer wordt er aandacht besteed aan alcoholarme en alcoholvrije wijnen en bieren om de chauffeurs die voor een veilig personenvervoer instaan de gelegenheid te geven om eveneens deel te nemen aan de feestvreugde.

Het assortiment alcoholarmen en alcoholvrije bieren neemt van jaar tot jaar toe.

Alcoholvrije wijn.005Champagne en Cava zonder alcohol bestaat niet en zijn door de wet beschermde producten.

Mousserende wijnen zonder alcohol mogen deze benamingen niet dragen. Bij normaal geproduceerde schuimwijnen wordt de drank gedealcoholiseerd door een verhoging van de temperatuur en een vacuüm toepassing. Omdat alcohol lichter is dan de rest van de wijn kan alcohol grotendeels gescheiden worden.

In de drankenhandel bestaat een groot assortiment alcoholvrije mousserende wijnen. Raadgevingen omtrent een resterend alcoholgehalte vindt men op het etiket van de fles.

Alcoholvrije coctails.

 

Vele cocktailbars beschikken over een assortiment alcoholvrije cocktails die bijzonder aangenaam zijn van smaak waarbij de kleur, het glas en de afwerking zeer appetijtelijk gepresenteerd worden.

-Einde-