Vandaag VRIJDAG 27 JULI ZEKER KIJKEN

Mars zal vandaag vrijdag voor het eerst in vijftien jaar op de dichtst mogelijke afstand van de aarde staan. Een spektakel dat je niet hoeft te missen, aangezien er diezelfde nacht ook een totale maansverduistering is. Daardoor zal de rode planeet ook met het blote oog zichtbaar zijn.

51c22cc0-88d7-11e8-bdb1-438851a66f3e_web_scale_0.5485893_0.5485893__De aarde draait rond de zon en Mars doet dat natuurlijk ook. De rode planeet reist op haar eigen baan, en die is heel wat langer dan die van de aarde, aangezien Mars verder weg staat van de zon. Onze planeet maakt ongeveer twee tripjes rond de zon, terwijl Mars er maar één kan ondernemen.

Maar op 27 juli gebeurt er iets speciaals. “Op dat moment bevindt Mars zich het dichtst mogelijk bij de aarde. Korter kan de afstand tussen de twee planeten niet zijn”, aldus Francis Meeus van de volkssterrenwacht Mira. “Dan zijn ze ‘maar’ 54,52 miljoen kilometer van elkaar verwijderd. Een speciaal moment, want het is al van 2003 geleden dat de planeten nog in die verhouding tot elkaar stonden.”

Nóg opmerkelijker

Eén keer in de vijftien jaar krijg je dus de kans om Mars zo duidelijk aan de hemel te zien. En dit jaar is dat zicht nog opmerkelijker, dankzij een ander weerfenomeen.

“Een maansverduistering helpt een handje mee om het extra donker te maken die nacht. Dat is goed, want dan is al één van de criteria ingelost om ons een goede blik te gunnen op de rode planeet”, aldus de volkssterrenwacht.

In de late avond van 27 juli vindt dus ook een totale maansverduistering plaats. Het enige waarop wij dan nog moeten hopen, is helder weer. Als dat het geval is, kunnen nieuwsgierige blikken de rode planeet opmerken aan de hemel. Zelfs met het blote oog. Vanaf 21u30.

– (HN) –