“Klanken van stilte in de abdij van Averbode”

Nacht van de geschiedenis 2018

Het Davidsfonds Laakdal en Abdij Averbode nodigen iedereen vandaag 20-03-18  uit om 20u.

“Klanken van stilte in de abdij van Averbode”

sized_P1060464In de abdij van Averbode wordt bijna dagelijks muziek gezongen die meer dan 1000 jaar oud is: Gregoriaans. Tijdens deze nacht van de geschiedenis neemt pater Jos Bielen, die gespecialiseerd is in kerkmuziek, je mee doorheen de geschiedenis van deze wonderlijke muziek.

Het ontstaan, de grote lijnen uit de evolutie doorheen de eeuwen, de invloed op andere muziekgenres en de praktijk van vandaag… het komt allemaal aan bod in een levendige lezing met luister- én doe-voorbeelden. Want inderdaad, Gregoriaans moet je zingen om het diepste te ervaren.

Aan het eind van de avond studeren we een klein stukje in en zingen we het op de plaats in de kerk waar de paters al honderden jaren dagelijks samenkomen om te bidden en te zingen. Een plaats waar je als toeristisch bezoeker van de abdijkerk niet kan komen.

* Begeleider :  Jos Bielen (Mal-Tongeren 1967) is sinds 1985 norbertijn van de abdij van Averbode, waar hij in 1993 priester gewijd werd. Sinds 1990 is hij organist van de abdijkerk. Zijn eerste orgellessen kreeg hij van Albert Zegers en Joost Termont. Nadien studeerde hij bij Luk Bastiaens en Peter Pieters aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij het diploma “Meester in de muziek” behaalde. 

Naast zijn functie als organist te Averbode is hij op muzikaal vlak actief als gastdirigent, muziekregisseur en componist binnen de wereld van de school- en kerkmuziek. Binnen de koorfederatie “Koor & Stem” is hij een veelgevraagd koorconsulent en werkt hij mee aan talrijke vormingsprojecten voor kerkmusici.

sized_P1060474 sized_P1060465

Prijs: 8 € (leden 5 €). Iedereen welkom.

Contact : Noël Van Renterghem 0491/148795