Grote belangstelling voor Zomerconcert Laakdalse koren

 Onder het motto zingen is … gezond – plezant – goedkoop – leerrijk – sociaal …  namen de Laakdalse koren ‘Villanella’ en ‘Villa Cantando’ zondagnamiddag met een intussen traditioneel Zomerconcert afscheid van een vruchtbaar seizoen dat vorig jaar al op 25 juli startte op het podium van Geel Zomert.

sized_DSC_0003 sized_DSC_0008 sized_DSC_0009 sized_DSC_0014 sized_DSC_0013 sized_DSC_0015 sized_DSC_0069 sized_DSC_0017 sized_DSC_0011

De St. Niklaaskerk van Vorst-Meerlaar liep voor die gelegenheid bijna helemaal vol. De meeste aanwezigen kwamen wellicht naar hun pupil kijken in een van beide koren. Maar het is en blijft een prestatie van belang op een zonnige zondag met o.a. de concurrentie op tv van het Belgisch kampioenschap wielrennen. ‘Gazet van Laakdal’ was er uiteraard ook bij.

Het Laakdals Koor van weleer ging vorig jaar na zijn 30 jarig jubileum over in ‘Villa Cantando’. Het gemengd volwassenenkoor ‘Villa Cantando’ kende ondertussen een groeiend ledenaantal en telt nu 55 zangers. Het  ‘Villanella’ jeugdkoor van kinderen en tieners telt er 110.

Om de werking van deze gezonde bedrijvigheid in goede banen te leiden en te zorgen voor rechtszekerheid bij alle activiteiten van zangers en vrijwilligers werden alle koren ondertussen juridisch opgenomen in de nieuwe vzw ‘Villa Musica’.

“Uw ontroering, uw enthousiasme, uw dankbaar applaus en de vele positieve reacties zijn de drijfveer waardor elke zanger onder de bezielende leiding van An Alen bij elk concert weer het beste uit zichzelf naar boven kan halen”, vertelde de spreekbuis van de koren in het programmablad.

Voor het Zomerconcert in Klein-Vorst had An liefst  26 nummers weerhouden die het tijdens het seizoen schitterend hadden gedaan. Ook zondag verliepen de uitvoeringen van die nummers foutloos. An kreeg er na afloop een welverdiend staand applaus voor van alle aanwezigen in de kerk. Ze werd er zichtbaar ontroerd door.

Ook Kurt Hollants, muziekleraar en begeleidend pianist van de koren en organist Nils Hellemans streken een deel van het gulle applaus op. Iedereen gelukkig dus, en zo hoort het ook.

Deze zomer ( 24-25-26 juli) zijn er nog optredens op Camping Corazon in de tuin van Alen. Voor de winter liepen er al 4 boekingen binnen.

 

In bijlage een aantal foto’s van het Zomerconcert – klikken op de foto voor groter formaat

 

– ludo vervloet –  

sized_DSC_0029 sized_DSC_0030 sized_DSC_0031 sized_DSC_0043 sized_DSC_0045 sized_DSC_0048 sized_DSC_0065 sized_DSC_0067 sized_DSC_0068 sized_DSC_0070 sized_DSC_0073 sized_DSC_0075 sized_DSC_0076 sized_DSC_0077 sized_DSC_0078

KWB-jogging met mooie winnaars

sized_DSC_0562 sized_DSC_0566 sized_DSC_0571De ‘KWB- Falos -Laakdal loopt’ jogging van zaterdag in Veerle-Heide werd zaterdag een groot sportief succes onder ideale weersomstandigheden. Niet te koud, niet te warm en een licht briesje dat de atleten niet te verhit liet worden in hun zelf gekozen afstanden over resp. 4 – 8 en 12 km. Het gratis water onderweg deed de rest.

Voor het grote succes zorgden evenwel de deelnemers zelf. Meer dan 250 lopers verschenen aan de start, dik 100 meer dan vorig jaar. De nog prille ‘KWB-loop’ is aardig op weg om een vaste waarde te worden in het circuit.

De winnaars mochten er trouwens ook best zijn.

Zoals vorige jaren was het parcours uitgezet over een afstand van 4 km. Gemakkelijk om bij te houden voor de waarnemers.

De 4-km-lopers hielden het bij één ronde, de 8-km-lopers deden twee ronden en de nog vrij talrijke, strafste gasten hadden aan drie ronden amper genoeg om hun 12 km loop in klinkende resultaten om te zetten.

Wout Daniëls, een gestileerde voetballer van Excelsior Vorst, won vrij gemakkelijk op de kortste afstand. Zonder veel moeite verwees hij Karel Teunis en Hans Goris naar de andere podiumplaatsen.

Fleur Claes haalde het bij de vrouwen.

Ouderdomsdeken Fil Bos uit de Houthoek in Groot-Vorst, intussen 83, won andermaal met sprekend gemak de wedstrijd tussen de wat oudere mannen.

Kris Wouters, de winnaar van vorig jaar van de 12 km-race, koos dit keer voor de 8 km, net als de plaatselijke crack in wording Marc Van Gestel, de winnaar van de ‘Rapper dan Rap’ jogging in Vorst. Marc werd, tot zijn eigen ontgoocheling ‘maar derde’ achter winnaar Kris Wouters en Thomas Helsen.

sized_DSC_0586 sized_DSC_0596 sized_DSC_0599 sized_DSC_0600 sized_DSC_0602 sized_DSC_0603

“Natuurlijk win ik graag het Laakdals criterium van ‘Laakdal loop’ “, bekende Marc in alle eerlijkheid, “en had ik liever deelgenomen aan de 12 km. Maar omdat ik maandag 6 juli hoog wil eindigen in de ‘Looise Classic’ wou ik niet forceren. Beschouw deze wedstrijd dus maar als een voorbereiding op de grote race van maandag over acht dagen. Ik ben tevreden met deze uitslag.”

Kris Wouters won met sprekend gemak voor Thomas Helsen en de plaatselijke Marc Van Gestel. Helga Brugman haalde het bij de vrouwen.

 

 

sized_DSC_0568 - kopie sized_DSC_0602 sized_DSC_0616 sized_DSC_0620

sized_DSC_0617 sized_DSC_0625

sized_DSC_0627 sized_DSC_0630STEFAN RENS

Het koninginnenstuk van de namiddag was natuurlijk de 12 km-wedstrijd. Die leverde een ongemeen boeiend duel op tussen de erg lange Limburger Pascal Van Marcke en de Antwerpse kinesist Stefan Rens met praktijk in Lummen.

“Wij kennen elkaar al jaren”, vertelden beiden in koor. “Van in de start zijn we er vanonder gemuisd en hebben de wedstrijd getekend. Wij weten natuurlijk al langer dat we aan elkaar gewaagd zijn en hebben elkaar onderweg afgemat.”

“Stefan liep vandaag een beetje voor eigen volk en dan kan je wat meer”, was de korte analyse van de Limburger. “In eigen gouw had mijn demarrage in de eindfase wellicht het verschil gemaakt, nu was het Stefan die me schaakmat zette. Niet erg, we kennen elkaars talenten. Ik wist wel dat ik weinig verhaal zou hebben tegen zijn laatste versnelling maar ik heb mijn best gedaan. Ik gun hem deze overwinning.”

“Ik voelde me echt sterk vandaag”, repliceerde Stefan. “Het blijft plezant om te winnen, maar al bij gaat het me om een gezonde hobby. Ik hoop dat ik dit nog lang mag blijven doen. Eindhout is de volgende uitdaging. Ik heb er tweemal na elkaar gewonnen. Het zou belachelijk zijn om niet voor een derde keer mee te doen.”

Mony Van de Weyer uit Klein-Vorst won bij de vrouwen.

-ludo vervloet-

sized_DSC_0564 sized_DSC_0566 sized_DSC_0571 sized_DSC_0572 sized_DSC_0574 sized_DSC_0575 sized_DSC_0578 sized_DSC_0580

VANDAAG 21 JUNI START DE ASTRONOMISCHE ZOMER

 De zomer is een van de vier seizoenen. Oorzaak daarvan is de kantelbeweging van de planeet Aarde. Op ons noordelijk halfrond omvat de zomer de maanden juni, juli, augustus en september. Juli en augustus zijn volle zomermaanden en ontleenden hun naam aan de Romeinse keizers Julius Caesar en Augustus.

DSC_5929dagpauwoog DSCF0037

Het astronomisch bepaalde begin van de zomer is de zomerzonnewende, vandaag zondag 21 juni om 18u38 precies. De zon gaat dan door het zomerpunt. Ze bereikt de hoogste stand boven de horizon en we krijgen de langste dag het jaar. Van 5u29 tot 22u00. Alhoewel … Ook maandag en dinsdag zijn nog net even lang als de langste dag maar minder spectaculair.

In Groot-Brittannië is de verwelkoming van de zomerzon tijdens het solstitium van 21 juni uitgegroeid tot een traditioneel festijn waarvoor duizenden geïnteresseerden zich gedurende de nacht van 20 op 21 juni verzamelen rond het prehistorische steencirkel-monument Stonehenge op de Salisbury Plains, dicht bij het dorpje Amesbury in het graafschap Wiltshire.

Alleen dan namelijk komt de zon exact achter de zogenaamde Heel Stone op, een onmiskenbare steenkolos in een van de tegenwoordig vrijwel niet meer herkenbare verre buitenringen van het monument, die volgens sommige theorieën een prominente rol moeten hebben gespeeld als het vaste ijkpunt dat nodig was om Stonehenge te kunnen gebruiken als calendarium, observatorium voor zon, maan en sterren, en als men geloof zou hechten aan de meest buitenissige bedenksels, zelfs als een soort computer avant la lettre.

Op de laatste junidag knijpt de zon er ook ’s avonds een eerste minuutje af. Van 22u00 gaat het dan naar 21.59 en wordt de dag aan twee kanten echt wat korter. Maar nog geen paniek … de avonden blijven lang en hopelijk met terrasjesweer.

Eind juli worden we ’s morgens pas gewekt om 6u12 en ’s avonds gaan binnen de lichten aan omstreeks 21u30. De dag is echter nog ruim lang genoeg voor aangename buitenactiviteiten.

Eind augustus komen we al aan 6u34 en 20u31 en dat beginnen we wel te voelen.

De zomer eindigt met de herfst-equinox op woensdag 23 september. De zon komt op om 7u30 en gaat onder om 19u39. Die dag is op het zuidelijke halfrond even lang als op het noordelijke.

Wij noordelijken trekken stilaan naar onze winter, de zuidelijken naar hun zomer.

Om praktische redenen begon de meteorologische zomer al op 1 juni .

In de zomer mogen we relatief hoge temperaturen verwachten bij langer daglicht.  Een warmteonweer durft ook regelmatig losbarsten. In het eerste deel van de zomer is er nog veel bloeiende natuur. De boeren slaan hooi in als wintervoer voor hun dieren. De zomer is ook het seizoen met de voor de meeste mensen langste vakantie van het jaar.

 -ludo vervloet-

VVV LAAKDAL HIELD GARAGEVERKOOP

 13 en 14 juni was er de jaarlijkse garageverkoop van de VVV Laakdal. In tegenstelling met voorgaande jaren vond die dit keer niet plaats op aparte dagen voor de vier deelgemeenten maar overal tegelijkertijd. De bezoekerscijfers kennen we (nog) niet maar afgaande op het mooie, laatlenteweer zullen die er niet om liegen.

Wij keken even rond in Veerle en vonden ‘slechts’ drie plaatsen waar de bezoekers terecht konden.

sized_DSC_0171 sized_DSC_0175 sized_DSC_0173

 Vera en Jos in de Zerezostraat zijn de trotse bezitters van een prachtig gelegen huis en een idyllische tuin. De tuin van Jos, zeg maar. Jos Berghmans is specialist in rozenkweek. In zijn paradijsje is er plaats voor 300 variëteiten. Bijna de helft daarvan heeft hij zelf met engelengeduld gekruist. Het resultaat is verbluffend. Voor het dertig jarig bestaan van ‘De Gordel’ werd één van zijn exemplaren tot Rosa ‘De Gordel’ gekozen. Een hele eer voor een lid van ‘De Rozenkring’.

sized_DSC_0162 sized_DSC_0161 sized_DSC_0178

Vera kan ook nauwelijks stilzitten. Ze beoefent zowat alle takken van creatieve kunst en het hoeft gezegd: haar creaties mogen gezien worden en vinden de weg naar een gretig geïnteresseerd publiek.

 

 Hilda in de Lakstraat heeft een verkoopsterverleden en kan niets zomaar weggooien. De minst waardevolle spulletjes geeft ze wel gratis weg, andere staan echt laag geprijsd. Haar assortiment is immens groot.

sized_DSC_0106 sized_DSC_0110 sized_DSC_0109

Vaak vind je haar ook op de zondagse rommelmarkt op de grens van Veerle en Schoot-Tessenderlo.

sized_DSC_0186 sized_DSC_0187 sized_DSC_0185

Hilda bezit ook nog een vrij goed bewaarde en amper gebruikte vintage camera. Iets voor de echte liefhebber van dergelijke toestellen.

Zaterdag en zondag was het een druk komen en gaan van koopjesjagers maar de toeloop leek toch kleiner dan vorige jaren.

Bij de familie Breugelmans in de Rauwstraat verkochten de kinderen alleen zaterdag de speeltjes die ze ontgroeid zijn.

sized_DSC_0082 sized_DSC_0083 sized_DSC_0084

 

– ludo vervloet – 

Echte ‘WARE VRIENDEN’ werden 50 en 20

Amateurvoetbalclub ‘DE WARE VRIENDEN’ uit Veerle-Heide werd vrijdag en zaterdag ll. precies 50 jaar jong. Net in het weekend dat om de intussen even legendarische ‘Schaal Louis Verreckt’ werd gespeeld.

sized_DSC_0157Op de Hei escaleerde de viering in een geweldig groot en vreedzaam feest. Een voorbeeld voor velen. Twee dagen lang zag je alleen maar vele, vele blije gezichten rond de grasvelden en op de terrasjes.

Vrijdag begon men er reeds vroeg aan met het mini-veteranentornooi dat meteen al de verwachtingen overtrof. De teams Los Ticos en Lagos, die vorig jaar de finale speelden, kwamen spontaan in taxiwagens naar de Hei afzakken om deze happening niet te missen. Voor een club met een blablareputatie doet men zoiets zeker niet.

Vrouwenclub ‘De Ware Vriendinnen’ haalde het in een spannende partij voetbal van de Chriromeisjes met 2 – 1. Op het reuzenscherm in de extra grote feesttent verdrongen zich officieel 464 supporters om mee de straf van de overmoedige Rode Duivels in Cardiff te ondergaan.

De emoties omtrent dat verlies werden weggespoeld met veel frisdrank en liefst ook 14 vaten bier. Een klein rekensommetje leert dat men uit een vat van 50 liter zowat 200 pintjes kan tappen. Vermenigvuldigd met 14 maakt dat 2 800 biertjes, gemiddeld zowat 6 per man. Zonder de vrouwen en de kinderen meegerekend ligt dat aantal nog wat hoger …

sized_DSC_0130 sized_DSC_0129 sized_DSC_0126 sized_DSC_0148 sized_DSC_0134 sized_DSC_0125

Maar we zouden het over voetbal, echt voetbal hebben. Voetbal onder een stralende lentezomerzon. Vanaf zondagvoormiddag tot  in de vooravond moest zelfs de fanatiekste fan zich reppen om niets te missen van de meer dan 100 wedstrijdjes van 15 minuten, twee helften van 7,5 min lang.

 Om in te lijsten

De 20ste editie van de ‘Schaal Louis Verreckt’ werd er eentje om in te lijsten. De mooiste, spannendste en drukst bijgewoonde tot nog toe, met minivoetbal van de bovenste plank.

sized_DSC_0150 sized_DSC_0155 sized_DSC_0152

Niet toevallig bereikten ook de vaardigste ploegen de troosting en de grote finale.  En toegegeven, de technische standjes van de vier betere ploegen van het tornooi hebben we in de vorige provinciale competities veel te weinig gezien. Dikke pluim dus voor al die jongens. En hopelijk weer tot volgend jaar.

 Op de foto’s in bijlage herken je de Loltrappers (witte uitrusting) die met een sterke 4 – 1 score de derde plaats wonnen van Napke.

sized_DSC_0117 sized_DSC_0116

De finale tussen Den Hoek uit Veerledorp en de All Blacks eindigde op een billijk 2 – 2 gelijkspel.

sized_DSC_0117 sized_DSC_0120

Met de beslissende penalty’s wonnen de lokale mannen van Den Hoek met 3 – 1. Toch gingen beide teams samen graag op de foto. Voetballende vriendschap en respect kan, ook zonder woordjes op de shirts. Proficiat.

-ludo vervloet-

 

CHRIS MERTENS VOLGT ZICHZELF OP

Koningschieting van de gilde aan de schuttersboom

Zondag 7 juni 2015 werd de staande wip, een paal van 18 m hoog, eindelijk nog eens gebruikt door de kolveniersgilde van O.L.Vrouw van Veerle voor een nieuwe koningschieting. De paal, een schuttersboom, bevindt zich in het driehoekig perkje op de plaats … Schuttersboom.

sized_DSC_0199 sized_DSC_0201 sized_DSC_0203 sized_DSC_0210

Drie jaar geleden werd Chris Mertens de nieuwe koning van de gilde. Hij nam toen de scepter over van Jean Verbeeck, die in 2009 koning was geworden.

De aandachtige lezer merkt het al: een koning blijft drie jaar regeren over zijn gilde en … kan zichzelf opvolgen.

sized_DSC_0211 sized_DSC_0212 sized_DSC_0215 sized_DSC_0227

Wie  driemaal na elkaar koning wordt, wordt ook automatisch keizer van de gilde en mag niet meer deelnemen aan de gewone koningschietingen.

Wel kan hij hogerop nog opperkoning te worden. Daarvoor moet hij zich nog eens driemaal de beste tonen in een regionale competitie die pas om de vijf jaar georganiseerd wordt.

Opperkeizer worden kan ook maar is nog moeilijker. Het spreekt vanzelf dat er niet veel opperkoningen en -keizers rondlopen in onze gewesten.

Maar laat ons het houden bij de koningschieting van zondag.

sized_DSC_0216 sized_DSC_0217 sized_DSC_0218 sized_DSC_0219

Na de vele, meestal mislukte pogingen van genodigden en kijkers om de gaai er af te vlammen, begon de eigenlijke schieting.

sized_DSC_0231 sized_DSC_0235 sized_DSC_0237 sized_DSC_0239

Chris Mertens verlangde hevig naar een tweede titel en wou die al veilig stellen in de eerste ronde van de wedstrijd waaraan weinig schutters deelnamen. Als regerende koning mocht Chris driemaal na elkaar proberen om de gaai er af te knallen. Zijn tegenstanders moesten het met één beurt stellen.

Chris was heel zenuwachtig. Hij nam onnoemelijk lang de tijd om naar het plaatje onder de gaai te mikken. De vrij sterke wind speelde hem parten. Chris miste alle drie zijn schoten. Het wenen stond hem nader dan het lachen.

sized_DSC_0245 sized_DSC_0247 sized_DSC_0250 sized_DSC_0255

 

Na hem slaagden drie clubgenoten er wel in om de vogel af te knallen. Zij zouden uitmaken wie de nieuwe koning van de gilde werd. Tenzij niemand van hen dat echt wou. Zich terugtrekken uit de competitie kostte wel 15 € elk.

En toch deden ze het alle drie. De eerste vond zichzelf te oud om drie jaar lang de gilde te leiden. De tweede, een beroepsmilitair, kon zijn beroep niet laten samenvallen met het vrij drukke gildeleven en de derde vond zichzelf helemaal niet geschikt om koning te worden.

Door die forfaits kwam de uittredende koning Chris opnieuw in de race, net als ex-koning Jean ‘Beeck’. Dit keer bewaarde Chris zijn kalmte en knalde bij zijn eerste poging de vogel van de paal. Niemand van zijn nieuwe tegenstrevers was dat gelukt.

Daarmee volgde Chris dan toch nog zichzelf op. Tot grote vreugde van zichzelf, zijn vrouw koningin en zijn zoon, de vlagdrager van de gilde.

sized_DSC_0273 sized_DSC_0290 sized_DSC_0291 sized_DSC_0293      Ook de andere leden vonden dit een prachtig resultaat voor de gilde, want Chris kwijt zich haast dag en nacht van zijn koninklijke taak.

sized_DSC_0297 sized_DSC_0299 sized_DSC_0302 sized_DSC_0306 sized_DSC_0308

Oudste van Laakdal

De kolveniersgilde is met voorsprong de oudste vereniging van Laakdal. Ze bestaat reeds van 1640 als een afsplitsing van de Sint-Sebastiaansgilde die al voor 1600 bestond in Veerle.

Het woord kolveniers komt van kolve, buks, bus en geweer. Kolveniers schoten dus met de moderne wapentuigen van die tijd terwijl Sint-Sebastiaan bleef verder doen met de edele handboog. De kolveniersgilde van Veerle wordt dit jaar 375 jaar oud (en dat weten ze blijkbaar zelf nog niet). Waar wordt dat feestje gevierd?

De huidige leden zijn er zich gelukkig wel van bewust dat er dringend jong bloed in de vereniging moet gepompt worden om te kunnen overleven. Een deel van de jeugd voelt zich aangesproken, maar weinigen wagen de stap naar het gildeleven, dat zeker nog steeds zijn charmes heeft. Het zou zonde zijn mocht ze toch verdwijnen in de nevelen van de tijd. Chris en Co, aan jullie om dat te verhinderen.

-ludo vervloet-

 

JUNI … EINDE LENTE, BEGIN ZOMER

Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand of weimaand ) is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter.

sized_DSCN2810Juni omvat het laatste deel van de lente en het eerste van de zomer. De dagen zijn nu het langst. Na afloop is het jaar 2015 halfweg.

Om praktische redenen begint bij ons de meteorologische zomer op 1 juni en duurt tot 1 september.

De sterrenbeelden van deze maand zijn Tweelingen en Kreeft. De zomerzonnewende, bij ons tevens langste dag van het jaar, valt dit jaar op de 21ste. Om 18u38 precies begint de zomer.

Een koude periode in juni wordt ‘schaapscheerderskou’ genoemd.

Bij deze maand horen de volgende weerspreuken:

 • Juniregen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij.
 • Een boon in juni geplant, geeft vijftig in een hand.
 • De eerste juni kil en wak, brengt veel koren in de zak.
 • Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.
 • Waait in juni de noordenwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in z`n hand.
 • Is de juniavond mistig, dan het weer met gaven kwistig.
 • Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm.
 • Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein maar fijn.
 • Niet te koel, niet zwoel, niet te nat, en niet te droog, juni vult de schuren hoog.

sized_DSCN2378

 • Extremen
 • 1839Natste juni ooit met meer dan 2,5 keer de normale hoeveelheid regen.
 • 1887Laagste aantal regendagen in juni sinds begin van waarnemingen.
 • 1916Hoogste aantal regendagen in juni sinds begin van waarnemingen.
 • 1918– Laagste gemiddelde minimumtemperatuur in de maand juni waargenomen.
 • 1923– In Ukkel is de gemiddelde temperatuur voor deze maand juni de laagste van alle maanden juni ooit met een waarde van 11,5 °C (normaal: 15,5 °C).
 • 1963– Tijdens de maand juni valt er 153,7 mm in de pluviometer in Ukkel (normaal: 66,5 mm). Dit is de natste maand juni van de 20ste eeuw.
 • 1976– De maand juni is in Ukkel uitzonderlijk in meerdere opzichten. Hij telt het kleinste aantal neerslagdagen (5, normaal: 16 dagen). Het is ook de droogste met een neerslagtotaal van 12,1 mm (normaal: 66,5 mm). Met een gemiddelde temperatuur van 19,2 °C is het ook de warmste maand juni van de eeuw (normaal: 15,5 °C). Het is tenslotte ook de zonnigste maand juni van de eeuw: we registreren 349 uur zonneschijn (normaal: 226 uur).
 • 1987– Tijdens de maand juni scheen de zon slechts 111 uur in Ukkel (normaal: 226 uur): dit is de somberste maand juni van de eeuw.
 • 2003– Zowel de gemiddelde als de gemiddelde minimumtemperatuur breken warmterecords met meer dan 3 graden boven normaal.

Prettige en warme junimaand 2015 gewenst!

-ludo v –