SILA Westerlo palmt schaatsbaan in

Dat SILA Westerlo sport hoog in het vaandel draagt, werd gisteren woensdag nog maar eens duidelijk tijdens de traditionele schaatsnamiddag. Deze naschoolse activiteit wordt jaarlijks georganiseerd door het sportteam van de school.

Zoals steeds werd er weer bijzonder enthousiast gereageerd door de leerlingen uit het eerste en tweede jaar. Zo bracht een buscolonne meer dan 300 leerlingen en begeleidende leerkrachten uit de Sint-Lambertus Middenschool van Westerlo en Oosterwijk naar de Heistse schaatsbaan ‘Die Swaene’ om daar de zaak in te palmen.

Al schaatsend leerden de tieners elkaar en hun leerkrachten weer wat beter kennen. Al maakten sommigen ook goed kennis met het ijs…

IMG_3054-1 IMG_3093-1

ENTHOUSIASME TROEF IN LOOI

Afgelopen zondagnamiddag was het een drukte van jewelste aan Het Loo in Tessenderlo. Musicband Odyssey organiseerde voor de eerste maal het concert “Klassiek uit mijnen tijd” speciaal voor bewoners van woonzorgcentra en senioren. Maar liefst 435 mensen woonden het concert bij. Voor het vervoer werden zelfs enkele bussen ingelegd.

foto1 foto2

Tijdens het binnenkomen werd de muziek verzorgd door het jeugdorkest “Yessydo”. Voor de ontvangst van het publiek werd Musicband Odyssey bijgestaan door vrijwilligers van Samana.

Iets na twee uur verwelkomde Warre Borgmans dan het talrijk opgekomen publiek. Musicband Odyssey startte met enkele klassieke melodieën.

Daarna zong  Eva Vanduren  als sopraan het lied Mein Herr Marquiss.

Vervolgens trad Dimitri Oudbier als tenor op met het Wolgalied. Hierbij steeds muzikaal begeleid door Musicband Odyssey.

Niels Grosemans speelde als solist op viool The second Waltz. Na nog ieder een solostuk te hebben gezongen, namen  Eva en Dimitri ook nog twee duetten voor hun rekening.

Het ganse gebeuren werd vlot aan elkaar gepraat door Warre Borgmans.

Ook  An der schönen blauen Donau en Radetzky Mars van Johannes Strauss werden door het publiek op applaus onthaald.

Na ongeveer een uur sloot Warre het concert af en werd de aanwezigen nog getrakteerd op een stuk taart en een tas koffie.

foto3

Iedereen was het erover eens dat het een geslaagde namiddag was. Een initiatief zeker voor herhaling vatbaar.

-Geert Verheyen-

ABDIJTAFELS AVERBODE

Rikolto (Vredeseilanden) en Abdij Averbode stellen voor:

de abdijtafels van Averbode

sized_P1050894

Vanaf einde september starten de Abdij van Averbode en Rikolto (Vredeseilanden) met een bijzondere samenwerking.

Op zaterdag 29  september wordt het project ‘de abdijtafels’ voorgesteld tijdens het allereerste Rikolto Café.

Met de Rikolto-cafés wil Rikolto oa bijzondere acties en actievoerders in de kijker zetten. Het allereerste Rikolto-café staat daarom in het teken van de “abdijtafels”.

De ambachtelijk gemaakte tafels weerspiegelen de sfeer en schoonheid van de Abdij van Averbode. Ze worden gemaakt door de sociale economie bedrijven Alito en De Brug. De tafels worden verkocht ten voordele van Rikolto. Met de netto-opbrengst worden de projecten van Rikolto ondersteund.

“Abt Marc Fierens en Rikolto-directeur Jan Wyckaert zullen persoonlijk het project inleiden via een warm gesprek… aan tafel,”  aldus Filip Cuypers van Rikolto.

De Abdij van Averbode kent een rijke traditie in het ondersteunen van sociale projecten én in de zorg voor voedsel en landbouw. Net dé thema’s waarvan Rikolto (Vredeseilanden) door de jaren heen een specialiteit heeft gemaakt. Abt Marc Fierens (Averbode): “De abdij herbergde eeuwenlang een hoeve, brouwerij, bakkerij, kaasmakerij. De gemeenschap bracht wijngaarden, velden, visvijvers en boomgaarden in cultuur. Die traditie wordt vandaag verdergezet met de vernieuwde abdijhoeve en dienstgebouwen.”

We nodigen U graag uit op ons Rikolto-café. Wilt u graag een interview of meer weten over deze samenwerking tussen de abdij en Rikolto? EH Eric Seghers (Averbode) of regionaal coördinator, Filip Cuypers (Rikolto), staan u graag te woord tijdens het Rikolto café of op voorhand.

 

Contact:

Filip Cuypers, Filip.cuypers@rikolto.org, 0485 57 54 66

Eric seghers, e.seghers@abdijaverbode.be,0498 525 903

Programma en info: www.rikolto.be/averbode

 averbode-fotos

Locatie:

Rikolto Café Averbode

Zaterdag 29 september 2018, ts 19u en 21u

Het Moment, Herseltsebaan 2, 3271 Averbode (belevingscentrum aan de abdij van Averbode).

LEVENSLOOP TESSENDERLO

sized_DSC_0010Ze waren er zaterdag weer allemaal. De organisatoren, de vele, vele medewerkers allerhande, de zieke vechters en hun sympathisanten, de talloze verenigingen die fier hun naambordjes opstaken, de gelegenheidstoeschouwers. Turnleraar Jonas (inzetfoto) was zelfs met 4 klasjes van de partij. Kortom: iedereen die iets met Levensloop wou te maken hebben, was reeds om15u30 aanwezig toen de 24 u gestart werden.

Anderen voegden zich later bij hun gezelschap of kwamen mensen aflossen die moe waren of niet de volle 24 uur konden blijven. Zondagnamiddag  zou nog de apotheose volgen van een editie die we reeds voortijdig als erg geslaagd mogen bestempelen. Alles in het teken van het goede doel, waar Belgen sterk in zijn.

Zelfs de aangekondigde regen kon de pret niet deren. Pret die deels gevoed werd door muziekjes in de vele tentjes op het parcours, maar ook door de uitstekende bands op het grote podium. Onze Laakdalse ‘Boost’ gaf ‘m van jetje vanaf zaterdag 22u.

In bijlage een paar fotootjes, na het daverende begin van de weergaloze meeting.

sized_DSC_0018 sized_DSC_0008 sized_DSC_0015 sized_DSC_0014 sized_DSC_0017 sized_DSC_0016 sized_DSC_0009 sized_DSC_0012sized_DSC_001114457329_1794922500791899_3728448527710922477_n

KOM BINNEN EN GA ZITTEN …

U wordt ontvangen in ‘Het Moment’, het belevingscentrum van de abdij, door:

  • Eric Seghers, liep dit jaar de 20km door Brussel voor Rikolto en is de drijvende kracht achter ‘de abdijtafels’, een project ten voordele van Rikolto.
  • Abt Marc Fierens

averbode-fotos

Een samenwerking met Rikolto lag voor de hand. De abdij heeft een eeuwenlange traditie in duurzame landbouw. Goed eten en de duurzame productie ervan, zit in ons DNA. Ook wij willen op onze manier stilstaan bij de manier waarop we als maatschappij omgaan met voeding en alles wat daarbij hoort.

Programma

  • 19u: we ontvangen je in Het Moment, het belevingscentrum van de abdij, met proevertjes van abdijproducten.
  • 19u45: abt Marc Fierens, Eric Seghers en Jan Wyckaert delen een tafel voor een warm gesprek.
  • 20u30: Voorstelling van het project ‘de abdijtafels’.
  • 21u: avondbezoek aan de abdijhoeve.

Zin in een hapje en een drankje? Je kan voor 7.5 euro deelnemen aan het buffet met proevertjes van de abdijboerderij. Drankbonnentjes voor verschillende warme en koude dranken (o.a. huisgebrouwen abdijbieren) zijn te koop aan het onthaal.

Eric Seghers

even klikken op Lees en …

 

21ste SCHOOTSE PAROCHIEJOGGING

sized_DSC_0232De 21e editie van de Schoterloop, het 3de luik van de Looise loopwedstrijden, trok niet veel meer lopers naar Schoot dan vorig jaar, maar de kwaliteit gaat er zeker niet op achteruit. Attractieve wedstrijden dus en het begon al met de allerkleinsten die zich allemaal dubbel plooiden om er iets moois van te maken. Hun gulle inspanningen werden beloond met een goed gevulde goodiebag.

Om 17u30 gingen de dames en heren van start voor hun 4, 8 of 12 km in een temperatuur die door de meeste lopers als ideaal werd ervaren. Alleen de tegenwind op de Schoterweg betekende een supplementaire test van de conditie en sommigen. Die probeerden het daar wat tactisch te spelen en eerst de tegenstrever “zijn bord uit te eten” alvorens aan dat van henzelf te beginnen.

Op de 4,4 km was Chris Wouters  erg gehaast omdat hij enkele uren later in St-Truiden nog van start wilde gaan – de snelste voor de lokale Quinten Pauwels. Quinten wordt sedert een week gehinderd door scheenbeenvliesontsteking maar wou in eigen dorp er toch een lap op geven. Gouwe ouwe Karel Teunkens, altijd aanwezig op de wedstrijd in Schoot werd 3e en roemde na de wedstrijd … de kwaliteit van zijn nieuwe heup. Bij de dames nam Anja Peeters al vroeg in de wedstrijd een optie op de overwinning. Hannah Enkels, de 13-jarige grote belofte van Looise AV, wou haar iets te snel remonteren en bekocht haar inspanning waardoor ze vrede moest nemen met de 2e stek. Jente Raeymaekers mocht mee op het podium.

Op de 8,3 km was er bij de heren geen kruid gewassen tegen Thomas Helsen. Hij liep 2 minuten vóór Robin Leduc binnen die Sven Kerremans naar de 3de plaats verwees. Liliane Coomans blijft ook sterk bezig. Met 1 minuut voorsprong behaalde ze de overwinning op de veel jongere dames Saskia Vossen en Liesbeth Vanneste.

Geert Schroven behaalde op de 12,2km een vlotte zege voor Stefan Rens, een soldaat van vele veldslagen. Beide toppers in hun leeftijdscategorie keerden tijdens vorige edities van de Schootse Parochiejogging al met één of meer overwinningen huiswaarts. Tom Saenen mocht met deze 2 mee op het podium.
Katleen Boeckx wou niet onderdoen voor vriend Geert Schroven en knalde met haar vlotte stijl met 10 (tien) minuten voorsprong op nummer 2 Ilse Vandenborne naar de bloemen. Ellen Vekemans werd 3e.

De organisatoren in Schoot pakken altijd uit met een aangename verrassing. Dit jaar mochten de podiumlaureaten hun mooie naturaprijs ontvangen uit handen van Olympische coryfee William Van Dijck die ook samen met hen op de foto ging.

In de deelnemerslijsten viel ons oog op enkele internationale deelnemers: 2 Nederlanders uit de regio Eindhoven en de Fransman Christophe Guillaume die vroeger op het seizoen op de Vejelse Run de 8 km won.

met veel dank aan

-Fonz Kerremans-

morgen zondag alle foto’s op Facebook Ludo Vervloet – nu een voorsmaakje …

sized_DSC_0057 sized_DSC_0055 sized_DSC_0059 sized_DSC_0063 sized_DSC_0065 sized_DSC_0079 sized_DSC_0109 sized_DSC_0134 sized_DSC_0145 sized_DSC_0148 sized_DSC_0151 sized_DSC_0157 sized_DSC_0161 sized_DSC_0191  sized_DSC_0236 sized_DSC_024341266893_661953240858484_6936376503777099776_n41273865_668685396815040_591739613127639040_n41353201_2213533198905162_7346085116453584896_n41377026_287267278540815_5907629122242215936_n41395135_343104069761699_959683401177104384_nsized_DSC_0030

 

BIETENEXPO van 1-12 september in de MIXX (Herselt)

Vanaf nu zaterdag 1 tot en met woensdag 12 september kan de bezoeker gratis en doorlopend terecht in de expo “In het spoor van de biet”, bestaande uit foto’s van walenmannen, voornamelijk uit Laakdal en Herselt. De expo loopt in de “Mix” tussen Herselt en Zoerle.

Er zijn een 70-tal ‘Laakdalse’ foto’s van walenmannen voornamelijk uit Veerle, van meerdere ploegen en van meerdere bezigheden: kleine biet, grote biet, dorsmolen,…

Die foto’s werden door amateurs gemaakt met goedkoop materieel, zodat de kwaliteit vaak niet zo goed is… ‘Echt mooie foto’s’ zijn het niet en ook de barre werkomgeving was niet ‘mooi’.

Er wordt duiding gegeven bij wat het werk precies inhield en natuurlijk zijn er de sterke verhalen…

walenmanJef Peeters jpeg-1

 

In het spoor van de biet” is een interessant project over de walenmannen van weleer met tal van activiteiten het hele jaar door. De actie beslaat het hele bietengebied: van West- en Oost-Vlaanderen tot onze Kempen.

In Langemark en Koekelare is een Tour van de Fransmans, zoals ze daar genoemd worden en de opening van een Seizoensarbeiderspad, in Ronse is een ‘Textielathlon’ gepland.

geuens24-3-29In onze streek vindt van 1 tot 12 september in de Mixx in Herselt een tentoonstelling plaats met ongeveer 120 foto’s van Herselt en vooral van Veerle die we met de LWGH ter beschikking stelden.

Verder komt er een bietenfietstocht rond onze monumenten op Veerle-Heide, Bergom en Rillaar, zo naar Tienen waar de suikerfabriek nog steeds getuigt van dat voorbije verleden.

A.Van Gestel - Gust Van Dyck - Juul Hooyberghs

A.Van Gestel – Gust Van Dyck – Juul Hooyberghs

010

 

Proeven van Rikolto en van de abdij Averbode

image 8

Zaterdag 29 september 2018
Het Moment –

Herseltsebaan 2, Scherpenheuvel-Zichem

i.s.m. de Abdij Averbode
www.rikolto.be/averbode

 

Welkom in Café Rikolto Averbode!

image19u: we ontvangen je in Het Moment, het belevings­centrum van de abdij van Averbode. Proevertjes van abdijproducten staan voor je klaar.

19u45: abt Marc Fierens, E.H. Eric Seghers en Jan

Wyckaert, directeur Rikolto België, delen een tafel voor een warm gesprek. Goed eten en de duurzame productie ervan zit in het DNA van de abdij en van Rikolto (Vredeseilanden). Het wordt een duurzame en goed gevulde tafel.

20u45: voorstelling van het project ‘de abdijtafels’.

21u: avondbezoek aan de abdijhoeve.

 

Schrijf je meteen in via  www.rikolto.be/averbode

 

1 2 3 7